Disney World'e Florida darbesi: Şirketin özerkliği feshedildi

Florida'da bulunan Walt Disney World'un eğlence merkezinin özel yönetim ayrıcalığını ortadan kaldıran yasa, Cumhuriyetçi Florida Valisi Ron DeSantis tarafından imzalandı. Disney World'un Florida'da daha fazla vergi ödemek zorunda kalacağı ve diğer tema parklarıyla aynı muameleye tabi tutulacağı kaydedildi.

DÜNYA 28.02.2023, 08:13 Hakan Öksüz
Disney World'e Florida darbesi: Şirketin özerkliği feshedildi

Eğlence merkezi Walt Disney World'un Florida'daki özel yönetim ayrıcalığını ortadan kaldıran yasayı imzalayan Vali Ron DeSantis, "Bu kurumsak krallığın sona erme vakti çoktan gelmişti. Kasabaya yeni bir şerif geldi. Günün konusu, 'hesap verebilirlik' olacak." dedi. Florida Valisi DeSantis'in, Lake Buena Vista'da gerçekleştirilen törende attığı imzayla birlikte yasa yürürlüğe girdi.

Vali DeSantis: "Ayrıcalıklarla donatılmışlardı"

DeSantis, Disney World'un 1960'lı yıllardan bu yana başka herhangi bir bireyin ya da şirketin sahip olmadığı ayrıcalıklarla donatıldığını hatırlattı. Herkesin uymak zorunda olduğu kanunlardan Disney World'un muaf tutulmasının yanlış olduğunu kaydeden DeSantis, "Adil vergi paylarını ödemiyorlardı. Bunun yanında ciddi miktarlarda yardımlardan yararlanıyorlardı. Walt Disney World, bundan sonra eyaletteki diğer tema parklarıyla aynı muameleye tabi tutulacaktır." ifadelerini kullandı. 

Walt Disney şirketi, Cumhuriyetçi partinin 2024 başkanlık seçimleri için öne çıkan isimlerinden biri olan Ron DeSantis ile bazı sorunlar yaşıyordu. Walt Disney'in ayrıcalıklarından rahatsız olan DeSantis'in şirket ile yaşadığı sürtüşme, önceki yıl basına yansımıştı. 

Walt Disney'in Demokratlara desteği bardağı taşırdı

Walt Disney ile eyaletin Cumhuriyetçi yönetimi arasındaki gerilimin kaynağının, şirketin Demokratlara destek vermesi ve eyaletteki LGBT politikalarını eleştirmesi olduğu söyleniyor. Şirketin özel yönetim ayrıcalığını feshedecek yasa tasarısı, geçen yılın nisan ayında meclisten geçerek onaylanmıştı. Yeni yasa tasarısı, Walt Disney'i daha fazla vergi ödemek ve ayrıcalıklarından kopmak zorunda bırakacak.

Yorumlar (0)