Dikkat çeken makale: "İslam korkusu sayesinde keşfedildi"

Amerika'nın Avrupalılarca keşfinin 529'uncu yıl dönümünde, kıtaya ilk ayak basan Kristof Kolomb’un bu motivasyonunda en büyük sebebinin İslam'a karşı duyduğu nefret ve korku olduğu belirtildi.

DÜNYA 12.10.2021, 01:31
Dikkat çeken makale: "İslam korkusu sayesinde keşfedildi"

ABD’de ulusal bayram olarak kutlanan 'Kolomb Günü'nde, yerel bir gazetede, 'Kolomb'un Avrupa'nın Haçlı Seferleri'ne dayanan İslam korkusu, yerli Amerikalılara bakış açısını şekillendirdi' başlıklı bir makale yayımlandı.

Yale Üniversitesi’nden tarih profesörü Alan Mikhail’in kaleme aldığı makalede, "Kolomb'a dair yazılan biyografilerde en can alıcı yönlerinden biri eksiktir: Kolomb'un Atlantik geçişlerinin arkasındaki birincil güç, Kolomb'un İslam nefreti ve korkusuydu." yorumunda bulunuldu.

Söz konusu makalede, beyaz Avrupalıların İslam nefreti ve korkusunun, uzun seneler boyunca 'Yeni Dünya' dedikleri bölgelerde yerli halklarla nasıl bağ kurduklarını ve bugünün Amerikalılarının dünyayı nasıl anladıklarını şekillendirdiğine işaret edildi.

"Aslında bir Haçlı idi"

Kolomb'un Avrupa’da ‘Haçlı Seferleri' hikayeleri ile büyüdüğünden, genç bir denizciyken dönem dönem Akdeniz ve Ege’de karşılaştığı Osmanlı donanmasının kuvvetinin onu nasıl etkilediğinden söz edilen makalede, Amerika’ya ayak basmadan 6 ay evvel İspanya'nın İber Yarımadası'nın güneyinde bulunan Müslümanlara karşı savaşa katıldığı bilgisi aktarıldı.

Makalede şu ifadelere yer verildi:

"Kolomb aslında bir Haçlı idi. Yaşamı boyunca Müslümanlarla karşılaşmalarında ve ardından da Müslümanlara karşı yaptığı savaşlarda kutsal savaşın yükünü ruhunun derinliklerinde hissetti. Müslüman bölgelerden geçme gereksinimini ortadan kaldıracak Uzak Doğu'ya giden bir ticaret yolu bulma resmi göreviyle açık denizlerde batıya doğru yönelirken, zihninde ne laik bir keşif tutkusu ne de hesaplı bir ticari vizyon vardı. Kıtaya koyu bir Hristiyan coşkusuyla gitti."

"Müslümanları en büyük düşman olarak görürdü"

Makalede, Kolomb'un ulaştığı yeni topraklarda 400 kadar cami gördüğünü yazdığının da altı çizilerek, şöyle devam edildi:

"Bu kadar tuhaflığın sebebi, Kolomb'un ve Avrupa'nın İslam'a karşı haçlı seferlerinin uzun geçmişinde yatıyor. Bu din savaşlarının uzun potası, 1453 yılından sonraki dönemde Osmanlıların ve diğer Müslümanların artan saldırıları, 'Eski Dünya' olarak adlandırılan Avrupa’da Müslümanlara ve sonra 'Yeni Dünya' olarak adlandırılan Amerika’da yerlilere karşı savaşan Kolomb ve Avrupalıların İslam düşüncesini bir düşman olarak şekillendirdi. Bu adamlar yaşamları boyunca, Müslümanları en büyük düşman olarak tanımlamış, beyaz olmayan Amerikalı yerlileri de bu şekilde değerlendirmiş, iki halk arasında hayali bir ilişki kurmuşlardı."

Avrupalıların, Amerikalı yerli halka karşı Haçlı Seferleri zihniyeti ile savaştığı aktarılan makalede, Kolomb'a dek uzanan bu tarihsel çizginin, bu 'Kolomb Günü' tatilinde çok iyi anlaşılması gerektiği, görünüşte farklı fakat birbiriyle ilişkili kültürlerin tarihinin kolektif düşünce, yeni dayanışma ve eylem biçimleri için zemin olması gerektiği kaydedildi.

Yorumlar (0)