Covid-19 şüphesiyle reddedilen gemiyi Kamboçya kabul etti!

5 ülkenin Covid-19 şüphesiyle kabul etmediği gemi, Kamboçya tarafından kabul edildi.

DÜNYA 13.02.2020, 15:44
Covid-19 şüphesiyle reddedilen gemiyi Kamboçya kabul etti!

İçinde 2 binden fazla kişinin olduğu MS Westerdam isimli dev yolcu gemisi, geçtiğimiz günlerde içinde yeni koronavirüs (Covid-19) hastası taşıdığı şüphesiyle 5 ülke tarafından reddedilerek uluslararası sularda yolculuğa mahkum kalmıştı. Kamboçya; Tayland, Tayvan, Guam, Filipinler ve Japonya'nın geri çevirdiği geminin limanlarını kullanmasını kabul ettiğini açıkladı.

Yolcular "karaya ayak basamamaktan" korkuyordu

Gemi, son olarak Tayland'ın başkenti Bangkok Limanı'na giriş için izin isteği reddedildikten sonra Tayland Donanması'na ait bir gemiyle Tayland sularının dışına çıkarılmıştı. Gemideki yolculardan ABD'li Angela Jones, Kamboçya'nın kendilerini kabul etmesinin ardından "Bu sabah uyandığımda karayı görmek nefes kesiciydi. 'Bu gerçek olabilir mi?' diye düşündüm. Heyecanlandığımız anlar olmuştu, bu ülkelerin limanlarına gidip evimize dönebileceğimizi düşünüyorduk ama olmadı" dedi.

Şu ana kadar hasta yok

ABD merkezli Holland America Line'a ait olan gemi, 1 Şubat'ta bin 455 yolcu ve 802 mürettebatıyla Çin'e bağlı özerk Hong Kong'dan yola çıkmıştı. Henüz herhangi bir koronavirüs hastası tespit edilmeyen geminin toplamda 14 gün denizlerde olması planlanmıştı. 14 günün sonuna doğru geminin demirleyecek liman bulamaması hâlinde geminin yakıtsız veya gıdasız kalma ihtimali endişe yaratmıştı. Gemideki yolcuların sağlık durumlarının düzenli bir şekilde kontrol edildiği belirtiliyor.

Gemi kaptanı Vincent Smit, Siyanukvil Limanı'na girmeden önce Kamboçyalı yetkililerin, limanın açıklarında demir atan gemiye gelerek yolculara sağlık taraması yapacağını açıkladı. Gemide Covid-19 hastası çıkmaması durumunda yolcuların ülkenin başkenti Punon Pen'den ülkelerine dönmelerine izin verilecek.

DSÖ takdir etti

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), gemiye limanlarını açan Kamboçya'yı takdir etti. DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Kamboçya'nın bu kararı hakkında "İşte istediğimiz türden bir uluslararası dayanışma" ifadelerini kullandı.

İkinci bir "koronavirüs gemisi" olmasından korkuluyordu

Bir diğer yolcu gemisi olan Diamond Princess'te ise 200'ün üzerinde yolcuda Covid-19 olduğu tespit edilmişti. Japonya'nın Yokohama Limanı'na demirleyen gemideki yolcuların sağlık taraması henüz bitmedi, sayının büyük miktarda artmasından endişe duyuluyor.

Yorumlar (0)