Çin’de 12 milyon kişinin sokağa çıkma yasağı sona erdi

Nüfusu 26 milyon olan Şanghay’da artan koronavirüs vakaları nedeniyle geçtiğimiz haftalarda sokağa çıkma yasağı ilan edilmişti. 12 milyon kişinin yaşadığı bölgede bugün, sokağa çıkma yasağı kaldırıldı. Halk, ilk iş olarak marketlere akın etti. 

DÜNYA 19.05.2022, 15:41
Çin’de 12 milyon kişinin sokağa çıkma yasağı sona erdi

Çin ana karasında koronavirüs kaynaklı vakalarda yaşanan hızlı artış sebebiyle hükümet geçtiğimiz haftalarda sokağa çıkma yasağı ilan etmişti. Bir süre vatandaşların marketlere bile gitmesine izin verilmemiş, binaların kapısına mühür vurulmuştu. Öyle ki Çin’den kaydedilen bazı görüntülerde vatandaşların karantinadan kaçarak hapse girmek istedikleri, ancak bu şekilde karınlarını doyurabileceklerini söyledikleri duyuluyordu. Nüfusu 26 milyon olan Şanghay’da sokağa çıkma yasağı hükümet ve kolluk kuvvetleri tarafından zor bir süreç halini almıştı. Yetkililerden bugün duyurulan habere göre Şanghay’da 12 milyon kişinin yaşadığı bölgede artık riskin düşük olması sebebiyle sokağa çıkma yasağı kaldırıldı. 

4 milyon kişilik bölge, “kontrol” statüsüne geçti

Şanghay Sağlık Komisyonu tarafından aktarılan bilgiye göre 4 milyon kişinin yaşadığı bölge geçtiğimiz haftalarda “kapalı” statüsünde bulunurken artık “kontrol” statüsüne geçti. Bu da tedbirlerin bir nebze olsun azaltıldığı anlamına geliyor. Komisyon Müfettişi Vu Ganyu, şehrin bir kısmının salgın konusunda ilk kez “etkin kontrol bölgesi” olarak nitelendirildiğini dile getirirken kentin bir kısmının da “önleme” bölgesi olduğunu ve toplamda 12 milyon vatandaş üzerindeki tedbirlerin kontrollü olarak kaldırıldığını aktardı. 



Kentte 3 kademeli salgın koruma sistemi uygulanıyor

Çin’in en kalabalık kentlerinden olan Şanghay’da 3 kademeli salgın koruma sistemi uygulanıyor. Bu sisteme göre son bir hafta içinde pozitif vaka tespit edilen yerleşim birimleri “kapalı denetim bölgesi” ilan ediliyor ve bu bölgelerde sokağa çıkma yasağı uygulanıyor ya da var olan yasak devam ediyor. Ancak “kontrol bölgesi” olarak isimlendirilen bölgelerde son bir haftada vaka görülmemesi halinde burada yaşayan insanlar evlerinden çıkabiliyor. Evden çıkmaya izin verilirken “kontrol bölgesi” dışına çıkılmasına izin verilmiyor. Ayrıca kontrol edilen bölgelerde toplu etkinliklere de hangi konuyla ilgili olursa olsun izin verilmiyor. Son iki hafta içinde vaka görülmeyen bölgeler ise “önleme bölgesi” olarak kayıtlarda geçiyor. Bu bölgelerde yaşayan kişiler istedikleri gibi evden çıkabiliyorlar ve düşük riskli olarak tabir edilen bölgeler, kentler arasında dolaşabiliyorlar. 

Vakalar, belirti gösteren ve göstermeyen olarak ayrılıyor

Çin ana karasında vakalar, belirti gösterenler ve göstermeyenler olarak ayrılıyor. Çin Sağlık Bakanlığı ise belirti gösterenleri Dünya Sağlık Örgütü’ne bildiriyor. Şanghay’da ise son 24 saatte hastalık belirtisi göstermeyen 37, gösteren 82 vaka tespit edildi. Koronavirüs kaynaklı olarak ise 1 kişi hayatını kaybetti. Kentte, karantina bölgeleri dışında kalan serbest birimlerde yeni vakalara rastlanmadı. Şanghay yönetimi, 17 Mayıs 2022’de yaptığı açıklamada 16 ilçesinin tümünde karantinaya alınan bölgeler dışında “sıfır vaka politikasının” başarılı olduğunu ifade etmişti. Şehirde Omicron kaynaklı vakaların tetiklediği yeni salgın dalgası sebebiyle 28 Mart 2022 günü sokağa çıkma yasağı ilan edilmiş ancak buna rağmen vaka sayılarında azalma olmadığı için yasak da uzatılmıştı. 26 milyonluk şehrin haziran ayının ilk haftasında tamamen normale dönmesi ve açılması bekleniyor.



Diğer şehirlerde tedbirler sıklaştırıldı

Çin hükümeti başkent Pekin başta olmak üzere tüm yerleşim birimlerindeki tedbirleri sıklaştırmış durumda. Omicron varyantını taşıyan ilk yerel kaynaklı vakanın belirlendiği 22 Nisan 2022 günü başlatılan tedbirler, devam ettiriliyor. Pekin’de son 24 saatte hastalık belirtisi göstermeyen 5 vaka, belirti gösteren 50 vaka tespit edildi. Şehirdeki okul öncesi, ilkokul ve ortaokullar eğitimleri online olarak devam ettiriyor. Restoran ve kafeler ise yalnızca sipariş usulü teslimatla hizmet sağlıyor. Eğlence merkezleri, sinemalar, tiyatrolar ve spor salonları ise geçici olarak kapatılmış durumda. Fıngtay, Fangşan, Şunyi ve Çaoyang yerleşim birimlerinde ise taksi ve toplu taşıma hizmetleri durduruldu. Vatandaşların ülkeyi terk etmelerine hiçbir şekilde izin verilmiyor. 

“Sıfır vaka stratejisi” uygulanmaya devam ediliyor

Nüfusu 21 milyon olan Pekin’de Şanghay’daki gibi bir kapanmayı gerektiren varyant yayılımı ihtimalinin kaygısı, tedbirlerin devam ettirilmesine sebep oluyor. Pekin ve Şanghay dışında kalan Gaungcou, Şıncın, Tiencin, Şınyangi Cilin ve Çangçun şehirlerinde ise kritik iş kolları ve sanayi yapılarının bulunması sebebiyle hükümet tarafından daha tedbirli yaklaşılıyor. Öte yandan bulaşıcılığı diğerlerinden daha yüksek olan Omicron varyantının yarattığı tablo, koronavirüse karşı “sıfır vaka politikası” benimseyen Çin için adeta bir sınama dönemine dönüşmüş olsa da hükümet, stratejisini devam ettiriyor. Yetkililer, belirti gösteren veya göstermeyen herhangi bir vakayı, çıktığı yerde bastırmayı ve bulaşma zincirini kesmeyi hedefliyor. Bulaşma zincirini kesmek için ise sokağa çıkma ve seyahat yasakları uygulanıyor.

Yorumlar (0)