Çin medyasına soruşturma

Birleşik Krallık iletişim düzenleyicisi, İngiltere'deki Çin Merkez Televizyonu'na ait yayın organlarına yönelik inceleme başlattı.

DÜNYA 25.09.2019, 09:05 25.09.2019, 10:37
Çin medyasına soruşturma

Birleşik Krallık'taki yayın ve telekomünikasyon otoritesi (Ofcom), Çin Merkez Televizyonu'nun (CCTV) denizaşırı kolu olan Çin Küresel Televizyon Ağı’na (CGTN) yönelik Hong Kong protestolarının kapsamına ilişkin soruşturma başlattı.

Ofcom sözcüsü, Hong Kong'daki hükümet karşıtı protestolarla ilgili Ağustos'ta üç, Eylül'de bir kez olmak üzere dört farklı kanaldan yayın yapılmasını ve bu yayınların kapsamlarını incelediklerini belirterek, “Bu programların ve haberlerin tarafsız olarak sunulmasını gerektiren kurallarımızı ihlal edip etmediğini araştırıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Ofcom'un belgelerine göre, soruşturma kapsamında CGTN'den ve Pekin merkezli ana kuruluş CCTV'den incelenen toplam program sayısı sekize çıkarıldı.

Raporlar önceki soruşturmalarla ilişkili

Basına yansıyan raporlar, Mayıs'ta başlatılan önceki soruşturmalar ve şikâyetlerle de ilişkilendiriliyor. Bunlar arasında CGTN'nin tutuklanan Hong Konglu kitapçı Gui Minhai ve İngiliz özel dedektif Peter Humphrey'nin zorla itiraflarının gösterim süresi de bulunuyor. Ofcom'a göre soruşturma altındaki programlar Ağustos 2013 ila Şubat 2018 arasında yer alıyor.

Çin'in genişleme politikasının bir parçası

Hong Kong protestolarının haber süreleriyle ilgili son soruşturma, CGTN'nin Londra merkezini açmaya karar vermesi ve Çin'in denizaşırı medya etkilerini arttırma konusundaki on yıllık koordineli ilerleme çabalarının aslında bir parçası. 

Hong Kong’da patlak veren ve Haziran'dan beri küresel düzeyde dikkat çeken hükümet karşıtı kitlesel protestoların Çin devlet medyası tarafından dış basında uzun süre yer tutması eleştirilerin odağı hâline geldi. Ek olarak, çoğu incelemede CGTN ve CCTV'nin sosyal medya hesaplarına da odaklanıldı. Çünkü protestoların çoğu sosyal medya aracılığıyla gündemde kaldı.

Twitter reklamları yasakladı

Sosyal medya devi Twitter, geçen ay platformda devlet medyasından gelen reklamları yasaklamak için harekete geçti. Raporlara göre, Çin devlet medyasının Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde (Doğu Türkistan) işlenen insan hakları ihlâllerinin doğruluğunu sorgulatmak ve merkezî hükümetin Hong Kong protestoları hakkındaki görüşünü ön planda servis etmek için farklı kaynaklar kullandığı ortaya çıktı.

"Tarafsızlık, Çin'deki yerel medyanın gereksinimlerinin bir parçası değil"

Medya ve iletişim alanında uzman ve de öğretim görevlisi Yik Chan Chin, denizaşırı medya düzenlemelerine uyumluluğun, Çinli medya şirketlerinin çoğu için bir yük olduğunu söyledi.

Chin ayrıca, “Tarafsızlık, Çin'deki yerel medyanın gereksinimlerinin bir parçası değil ama eğer küresel genişlemeyi ciddiye alırlarsa yerel düzenlemelerin farkında olmaları ve bunlara uymaları gerekiyor.” dedi. Ofcom’un, daha önce İngiltere'de CCTV’de yayınlanmış olan ağın incelemesini arttırıyor gibi göründüğünü belirtti.

Yorumlar (0)