Çin "ithal koronavirüs" vakaları ile uğraşıyor

Çin, bugün yeni tip koronavirüs (Covid-19) vakalarında yurtdışından gelen enfekte kişilerin, üst üste dördüncü günde de yerel bulaşma vakalarından daha fazla olduğunu bildirerek ülkenin bazı bölgelerindeki yabancı yolcuların izlenmesini sıkılaştırdı.

DÜNYA 17.03.2020, 10:18 17.03.2020, 10:31
Çin "ithal koronavirüs" vakaları ile uğraşıyor

Çin Ulusal Sağlık Komisyonu, dün doğrulanan 21 yeni vakanın olduğunu ve bunlardan 20'sinin yurt dışı kaynaklı olduğunu açıkladı. Komisyon, geri kalan 1 kişinin ise salgının merkez üssü Wuhan'da lokal olarak enfekte olan bir Çinli olduğunu kaydetti. 

Başkent Pekin, yurtdışından gelen enfeksiyonları tarama, izole etme ve bazı zorlu kısıtlamalar getirmesine rağmen söz konusu 20 ithal vakanın dokuzunu oluşturdu.

Pekin Başkent Uluslararası Havalimanı, tüm uluslararası uçuşlar için özel bir bölgeyi kordon altına aldı ve tüm iniş yapan yolcuların sağlık kontrollerine gönderilecek.

Transit yolcular bağlantı uçuşlarına yönlendirilirken, transit olmayan yolcular, zorunlu 14 günlük karantina için belirlenen yerlere gönderilecek.

Pekin ayrıca yeni Daxing Uluslararası Havalimanı'nı uluslararası uçuşlara kapattı ve tesisteki yeni enfeksiyonları önlemek için bu havalimanına yapılacak tüm uçuşları eski Başkent Uluslararası Havalimanı'na yönlendirdi.

Virüsün merkezi Wuhan kentindeki yetkililer de Pekin'i taklit ederek, denizaşırı gelenlerin de maliyetleri kendileri karşılayarak 14 günlük karantinaya girmesini isteyeceklerini söyledi.

Ekonomik iyileşme

Çin'in resmî Xinhua haber ajansı, ülkede azalan yeni vaka sayısıyla birlikte, krize yardımcı olmak için Hubei eyaletine giden ilk sağlık çalışanlarının Salı sabahı ayrıldığını duyurdu.

Ekonomik görünümün de iyiye gittiğini söylemek mümkün. Devlet planlama otoritesi yetkilileri Çin ekonomisinin ikinci çeyrekte fabrikalar yeniden açıldığında normale döneceğini, işletmelerin ticarete devam ettiğini ve tüketicilerin tekrar alışverişe başladığını söyledi.

Devlet Planlama Teşkilatı Sözcüsü Meng Wei, "Hubei eyaleti dışındaki bölgelerde büyük ölçekli sanayi şirketlerinin yüzde 90'ından fazlası üretime başlarken Zhejiang, Jiangsu ve Şanghay gibi yerler için yeniden yüzde 100'e yaklaştı” bilgisini verdi.

Demiryolu yüklerinin sayısı normal seviyelere döndüğünün haberini veren Meng, sivil havacılığın, limanların ve su taşımacılığının da normal seyrinde faaliyet göstermeye başladığını kaydetti.

Yorumlar (0)