CIA destekli kuvvetler savaş suçu işliyor!

İnsan Hakları İzleme Örgütü, Amerikan istihbarat ajansı CIA tarafından eğitilen Afgan kuvvetlerinin "savaş suçları işlediklerini" açıkladı.

DÜNYA 31.10.2019, 14:22 31.10.2019, 14:28
CIA destekli kuvvetler savaş suçu işliyor!

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Perşembe günü yayınladığı raporda ABD'nin istihbarat ajanslarından CIA tarafından eğitilen Afgan kuvvetlerinin "yargısız infaz da dâhil olmak üzere hesap vermeksizin işlenen birçok savaş suçu" işlediğini açıkladı.

Örgüt tarafından açıklanan raporun yazarı Patricia Gossman, "Bu kuvvetler, birden fazla vakada alıkoydukları kişileri öldürmüş, birçok köyü ve insan topluluğunu gece baskınlarıyla korkuya sürüklemiş ve sivil veya silahlı ayırt etmeksizin birçok kişinin hayatını kaybettiği hava saldırıları düzenlemiştir" şeklinde konuştu.

Afgan yerellerle röportajların da yapılmasıyla oluşturulan 50 sayfalık raporda şunlar iddia ediliyor:
- Afgan saldırı güçleri, hukuk dışı gece baskınları esnasında bölgedeki sivilleri, yanlış tespitten ve eksik istihbarattan dolayı öldürdü.
- Tutuklular güç kullanılarak ortadan kayboldu.
- Afgan kuvvetlerine baş kaldıran kişilerin tedavi edildiği sağlık merkezleri saldırı altında kaldı.
- Son 2 yıl içinde öldürülen sivillerin sayısı çarpıcı bir şekilde artış gösterdi.

CIA, iddialara yanıt verdi

ABD Merkez İstihbarat Ajansı (CIA), İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün raporu hakkında, bahsi geçen Afgan özel kuvvetlerini hakkındaki iddiaların "yanlış ve abartılmış" dedi.

CIA adına konuşan bir sözcü, istihbarat ajansının tüm operasyonlarının "hukuk sınırları içinde ve güçlü bir gözetim sistemi altında" yürütüldüğünü söyleyerek "Bu tarz yasa dışı faaliyetlere ne göz yumuyoruz ne de bilerek katılım sağlıyoruz" şeklinde konuştu.

Sözcü, Afgan özel kuvvetlerinin mücadele ettiği Talibanlılar hakkında "Taliban herhangi bir kural çerçevesinde çalışmıyor, daha da kötüsü, meşru Afgan hükümetini kötülemek adına büyük bir propaganda kampanyası yürütüyor" ifadelerini kullandı.

Afgan kuvvetler, aslında CIA'e bağlı değil

CIA tarafından desteklenen paramiliter kuvvetler, aslen Amerikan Ulusal Güvenlik Direktörlüğü'ne (NDS) bağlı ve ne CIA'in komuta zincirine, ne de ABD ve Afgan ordularının komuta zincirlerine bağlı değil.

Ancak İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün raporu, bunun aksini iddia ediyor. Örgütün raporu, Afgan özel kuvvetler için "Çoğunlukla CIA tarafından silah altına alınıyorlar, eğitiliyorlar, donatılıyorlar ve gözleniyorlar" iddialarını barındırıyor. Raporda aynı zamanda Afgan kuvvetleri için "Çoğunlukla ABD Özel Kuvvetler personeliyle birlikte öldürme veya ele geçirme operasyonlarına katılıyorlar; bu ABD kuvvetleri ise çoğunlukla Ordu Komandoları veya CIA kuvvetlerinden oluşuyor" deniyor.

Afganistan da rapor hakkında açıklama yaptı

Afgan ordusu adına konuşan bir yetkili, Afgan özel kuvvetlerinin zaman zaman hatalar yapabildiğini, çünkü "en karmaşık operasyonları yürüttüklerini" söyledi. Kimliğini açıklamayan yetkili, "Biz suikastçi veya katil değiliz, gözetim sistemlerimiz ve hesap verilebilirliğimiz var" ifadeleriyle insan hakları örgütünün iddialarını reddetti.

CIA'in desteklediği iddia edilen paramiliter kuvvetler, Afganistan'da büyük ve korkutucu bir ün sahibi. Köylüler ve yerel yetkililer, hükümete ve orduya özellikle gece baskınları hakkında çokça şikayette bulunuyor.

2 ayda bin 174 ölü!

Birleşmiş Milletler'in açıkladığı verilere göre Afganistan'da 1 Temmuz 2019'dan Eylül ayına kadar yapılan paramiliter operasyonlarda toplam bin 174 ölü, 3 bin 139 yaralı var. Amerikan Ulusal Güvenlik Direktörlüğü, konu hakkında henüz bir açıklama yapmadı.

İnsan Hakları İzleme Örgütü, yaşanan sorunlara çözüm olarak CIA tarafından desteklendiği iddia edilen Afgan paramiliter kuvvetlerinin dağıtılmasını veya Amerikan Savunma Bakanlığı'na bağlanmasını öneriyor.

Yorumlar (0)