Çavuşoğlu, Filistin çağrısını Cidde'de yineledi

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Suudi Arabistan'ın Cidde şehrinde düzenlenen İslam İşbirliği Teşkilatı'nın 50. yılı töreninde Filistin hakkında açıklama yaptı.

DÜNYA 25.11.2019, 22:27
Çavuşoğlu, Filistin çağrısını Cidde'de yineledi

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İslam İşbirliği Teşkilatı'nın (İİT) 50. kuruluş yılı adına Suudi Arabistan'ın Cidde şehrinde düzenlenen törene katıldı. Bakan Çavuşoğlu, burada Filistin'e dair bazı açıklamalarda bulundu.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Müslümanların ilk kıblesi" olarak da bilinen Mescid-i Aksa'nın 1969 yılında "habis bir el" tarafından yakılmaya kalkışıldığını, bu haince girişimin tüm ümmete bir "uyanış çağrısı" olduğunu belirtti ve bu olayın Filistin için gereken birlik ve dayanışmayı da tetiklediğini savundu.

"Türkiye taahhütlerini istikrarlı bir şekilde yerine getiriyor"

Çavuşoğlu, İİT'nin Fas'ın başkenti Rabat'ta düzenlenen ilk toplantısından bu yana Türkiye'nin tüm taahhütlerini istikrarlı bir şekilde yerine getirdiğini söyledi ve taahhütler için "Bunlar Kudüs-ü Şerif'in özgürleştirilmesi, tüm Filistin ve Arap bölgelerindeki İsrail işgalinin sonlandırılması, 1967 sınırları temelinde başkenti Kudüs olan egemen ve bağımsız bir Filistin devletinin kurulması için Filistinlilerin inkar edilemez haklarının tahakkuk ettirilmesidir" ifadelerini kullandı.

"Ümmet birliği ve dayanışması test edildi"

Türkiye'nin 2016 ve 2019'da yürüttüğü İİT Zirvesi dönem liderliğinin, ümmete yönelik büyük tehdit dönemlerine denk geldiğini söyleyen Dışişleri Bakanı, "Ümmet birliği ve dayanışması test edildi ve hamdolsun bu meydan okumaların üstesinden gelerek azmimizi ve bütünlüğümüzü muhafaza edebildik" şeklinde konuşarak İslam ümmetinin zorlukları aştığını belirtti.

BMGK oturumu "somut başarı"

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İsrail'in Filistin topraklarındaki yerleşimleri hakkında ABD'nin aldığı kararı anımsatarak Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun (BMGK) aldığı özel acil toplantıların ve burada ABD dışındaki ülkelerin ortak iradesinin "başarılan somut neticeler" listesinde yer aldığını söyledi ve tüm dünyadaki Müslümanların haklarını İİT'nin savunacağını "Arakanlılar, Keşmirliler, Uygurlar, Kıbrıslı Türkler, Batı Trakya'daki Türk azınlıklar ve Kuzey Amerika ve Avrupa'daki Müslümanları da kapsayan Müslüman halkların, azınlıkların ve toplumların haysiyetini ve haklarını her yerde savunmak teşkilatımızın görevidir" ifadeleriyle dile getirdi.

Bakan Çavuşoğlu, Myanmar'ın Arakanlı Müslümanlara yönelik işlediği suçların Gambiya tarafından İİT adına Uluslararası Adalet Divanı'na taşınmasına da teşekkür etti ve bu davanın takip edilmesi gerektiğini söyledi.

"Sesinizi duyuyoruz, milyonlarca Müslüman sizinle"

Mevlüt Çavuşoğlu, İslamiyet'e ve Müslümanlara saldırıların arttığını belirterek "Christchurch ve Oslo saldırıları tek ve aynı güdülerdendir. Endonezya'nın başkanlığındaki Barış ve Diyalog Temas Grubu halihazırda bir 'İslamofobi ile Mücadelede Eylem Planını' kabul etti. İslamofobi ile mücadele konusunda Malezya ve Pakistan ile de ortak bir televizyon kanalı kurma konusunda çalışıyoruz. İsrail'in işgalini sona erdirmek ve bağımsız ve egemen Filistin devletine erişebilmek için sarsılmaz ve dirençli olmak zorundayız. Gazze sokaklarında özgürlüğü ve onuru için yürüyen küçük bir çocuktan, Kudüs'ün işgali ile ırkçı ve insanlık dışı izolasyona karşı direnen tüm yiğit erkek ve kadın Filistinlileri selamlıyorum. Sesinizi duyuyoruz, milyonlarca Müslüman sizinle beraber" şeklinde konuştu.

"Uyuşmazlıklara rağmen başarılarla gurur duyuyoruz"

Bakan Çavuşoğlu, İİT'nin başarılarına rağmen hâlâ temel konularda bile uyuşmazlık yaşadığını "Temel menfaat konularımızda bile uyuşmazlıklarımız var" ifadeleriyle gözler önüne serdi ancak "Dünyanın en büyük ikinci uluslararası kuruluşunun başarıları ile gurur duyuyoruz. Farklılıklarımıza rağmen, çeşitli konularda 'eylemde birliği' başardık" ifadeleriyle İİT'nin İslam dünyasına katkılarını da dile getirdi.

Dışişleri Bakanı, İİT dönem başkanlığının Suudi Arabistan'a devri üzerine bu ülkeye başarılarını diledi ve "Bir gün egemen ve bağımsız Filistin'de, Kudüs şehrinde, teşkilatımızın gelecek yıl dönümlerini kutlamak için hep beraber buluşacağımız gün için Allah'a dua ediyorum" ifadeleriyle konuşmasını sonlandırdı.

Yorumlar (0)