Cammu Keşmir'de çatışma çıktı: 8 ölü

Hindistan'ın özel statüsünü kaldırarak krize neden olduğu Cammu Keşmir bölgesinde güvenlik güçleri ile direnişçiler arasında çatışma çıktı. Çatışmada 5 direnişçi ve 3 Hint güvenlik gücü öldü.

DÜNYA 05.04.2020, 15:00
Cammu Keşmir'de çatışma çıktı: 8 ölü

Yetkililer, Hindistan ile Pakistan arasındaki Kontrol Hattı’nda direnişçiler ile güvenlik görevlileri arasında çatışma çıktığını duyurdu.

Çıkan çatışmada 5 direnişçi ve 3 Hint güvenlik gücü hayatını kaybetti.

Dün Kulgam bölgesinde güvenlik görevlileri ile direnişçiler arasında çıkan çatışmada ise 4 direnişçi hayatını kaybetmişti.

Hindistan, Cammu Keşmir'in özel statüsünü kaldırmıştı

Hindistan, anayasanın yarım asırdan uzun süredir Cammu Keşmir'e ayrıcalık tanıyan 370'inci maddesini iptal ederek bölgenin özel statülü yapısını ortadan kaldırarak büyük bir krizin doğmasına sebep olmuştu.

Cammu Keşmir'i iki birlik toprağına ayıran "Cammu ve Keşmir'in Yeniden Yapılandırılması Teklifi", önce federal parlamentonun üst kanadı Rajya Sabha'dan (Eyaletler Meclisi), ardından federal parlamentonun alt kanadı Lok Sabha'dan (Halk Meclisi) geçmişti.

Cammu Keşmir sorunu nedir?

İngiltere, 1947'de Hindistan'dan çekilirken prenslikle yönetilen Keşmir'i Hindistan ya da Pakistan ile birleşme konusunda serbest bırakarak bölgeye saatli bomba yerleştirdi.

Nüfusunun yüzde 90'ı Müslüman olan Keşmir halkı, 1947'de Pakistan'a katılmaktan yana tavır alsa da dönemin Müslüman olmayan prensi, Hindistan ile birleşmeye karar verdi.

Karara Müslüman Keşmir halkı itiraz etti. Pakistan ve Hindistan'ın bölgeye asker göndermesiyle taraflar, 1947'de ilk kez savaştı. Hindistan ile Pakistan arasında yine aynı sebeple 1965 ve 1999'da savaş çıktı.

Yüzde 45'i Hindistan'ın, yüzde 35'i Pakistan'ın kontrolündeki Keşmir'in yüzde 20'sine ise Çin hakim. Hindistan, ele geçirdiği bölgeleri "Cammu Keşmir" eyaleti adıyla kendine bağladı. Cammu Keşmir, Hindistan'da Müslüman nüfusun çoğunlukta bulunduğu tek eyalet konumunda.

Pakistan ise kendi kontrolündeki Keşmir'e, "Azad Keşmir (Bağımsız Keşmir)" ve "Gilgit Baltistan" olarak iki özerk bölge statüsü verdi.

BMGK (Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi), 1948 yılından itibaren aldığı kararlarla Keşmir'in askerden arındırılmasını ve geleceğinin halkoyuyla belirlenmesini istedi.

Hindistan, bölge halkının büyük bölümünün Müslüman olması sebebiyle halk oylamasına sıcak bakmazken Pakistan ise BMGK (Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi) kararlarının uygulanmasını istiyor.

Yorumlar (0)