California'da korkunç atmosferik nehir dalgası: Eyalet teyakkuzda!

California'da aralık ayından beri etkili olan "atmosferik nehir" dalgası, 22 kişinin yaşamını yitirmesine neden oldu. ABD'nin batı kıyısındaki eyalet genelinde etkili olan şiddetli yağış ve fırtına nedeniyle ağaçlar devrildi, gökdelenlerin camları kırıldı ve ulaşım aksadı. Rüzgarın hızının saatte 160 kilometreye ulaştığı kaydedildi. Aktarılan bilgilere göre önümüzdeki hafta itibarıyla eyalet, yeni bir atmosferik nehir dalgası ile karşı karşıya kalacak.

DÜNYA 16.03.2023, 12:44 Hakan Öksüz
California'da korkunç atmosferik nehir dalgası: Eyalet teyakkuzda!

ABD'nin Büyük Okyanus'a komşu California eyaletinde aralık ayından bu yana etkisini gösteren ve "atmosferik nehir" olarak hava şartları, yüz binlerce kişiyi sel tehlikesiyle karşı karşıya bıraktı. Aralık ayından bu yana 11 dalga halinde California'yı vuran hava olayları devam ediyor. 

Eyalet genelinde önceki gün etkili olmaya başlayan şiddetli kasırga nedeniyle oluşan hasarın boyutları artıyor. Yaşanan sel ve toprak kaymaları nedeniyle yaşamını yitiren kişi sayısı 22'ye çıktı.

Rüzgarın hızı saatte 160 kilometreye ulaştı

Eyaletin kuzeyinde yer alan San Francisco'da rüzgarın hızı saatte 120 kilometreye ulaştı. Ulusal Meteoroloji Servisi, Alameda ve Santa Clara gibi bölgelerde rüzgarın hızının saatte 160 kilometreye çıktığını bildirdi. San Francisco'da kuvvetli rüzgarların etkisiyle ağaçlar devrildi. Çok sayıda gökdelenin camları kırıldı, toplu taşıma seferleri aksadı. 

California'nın kuzey ve orta bölgeleri başta olmak üzere eyalet genelinde etkisini gösteren yağışlar ve fırtınadan dolayı en az 330 bin ev ve iş yerine elektrik verilemiyor. Önceki hafta eyaletteki 43 bölgede olağanüstü hal (OHAL) ilan eden California Valisi Gavin Newsom, OHAL uygulamalarının uygulanacağı bölge sayısının 58'e yükseltildiğini bildirdi. 

Sierra Nevada'da olağanın dışında kar yığılması

Aşırı yağışlardan dolayı California'da yaşayan en az 70 bin kişiye California Valiliği Acil Durum Hizmetleri tarafından tahliye uyarısı yapıldı. Pajaro Nehri'nin taşması nedeniyle 8 bin 500 kişi Monterey bölgesinden tahliye edildi. Sierra Nevada'daki kar yığılmasının, mevsimsel ortalamadan yüzde 260 fazla olduğu kaydedildi. 

Önümüzdeki hafta yeni dalga geliyor

Ulusal Hava Durumu Servisi tarafından aktarılan bilgilere göre bugün itibarıyla fırtına hafifleyecek. Gelecek hafta ise yeni bir atmosferik nehir dalgası eyalette etkili olacak. Pasifik Okyanusu'ndan taşınan uzun nem bulutları ve kar fırtınaları, atmosferik nehir dalgasını besliyor. Bu hava dalgası, eyalette kar yağışları, aşırı yağmurlar ve ekstrem hava olaylarına yol açıyor. 

Yorumlar (0)