Çad'da şiddetli protestolar: 50 ölü, 300 yaralı

Çad'da demokratik yönetime hızlı geçiş talebiyle ortaya çıkan protestolar nedeniyle 50 kişinin öldüğü 300 kişinin ise yaralandığı duyuruldu.

DÜNYA 21.10.2022, 10:30 21.10.2022, 16:52
Çad'da şiddetli protestolar: 50 ölü, 300 yaralı

Orta Afrika ülkesi Çad’da, demokratik yönetime hızlı geçiş talebiyle yüzlerce kişinin sokağa inmesinin ardından şiddet olayları patlak verdi. 

Güvenlik güçlerinin sert müdahalesi sebebiyle 50 kişinin yaşamını yitirdiği, 300 kişinin yaralandığı aktarıldı.

"Silahlı bir ayaklanma"

Çad’ın geçiş hükümetinin Başbakanı Saleh Kebzabo, basın toplantısı düzenledi ve hükümetin silahlı ayaklanma olarak değerlendirdiği olaylardaki can kayıplarını doğrulayarak,"Bugün meydana gelen olaylar, iktidarı zorla ele geçirmek amaçlı silahlı bir halk ayaklanmasıdır ve bunun sorumluları adalet karşısına çıkacaktır" sözlerini kullandı.

Göstericilerin ateşli silahları olduğunu ve isyancı olarak değerlendirdiklerini söyleyen Kebzabo, “Güvenlik güçleri yalnızca meşru müdafaa olarak karşılık verdi" açıklamasını yaptı.

'Tarafsız soruşturma' talebi

İnsan Hakları İzleme Örgütü Orta Afrika Direktörü Lewis Mudge, "Protestocuların şiddet ve yağmaya başvurup başvurmadığını ve güvenlik birimlerinin yasa dışı bir biçimde ülke genelinde ölümcül güç kullanıp kullanmadığını tespit etmek için tarafsız bir soruşturmaya ihtiyaç olduğu ortada" sözlerini kullandı.

Birçok şehirde süresiz sokağa çıkma yasağı 

Protestolar sebebiyle OHAL ve Encemine, Doba, Koumra ve Moundou'da 18.00-06.00 saatlerinde süresiz sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Ayrıca hükümet, ülke genelinde sivil toplum örgütü "Wakit Tamma"nın faaliyetlerinin yasaklanmasına ve 7 farklı siyasi partinin ofislerinin 3 ay boyunca kapatılmasına karar verdi.

Birleşmiş Milletler (BM) ve ABD, ülkedeki şiddet olaylarına yönelik endişelerini belirterek, bütün tarafları itidalli olmaya çağırdı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, "ABD, Çad'da bugün tamamlanan ve 18 aylık geçiş döneminin uzatılmasına tepki gösteren göstericiler ile güvenlik birimleri arasındaki çatışmaları kınıyor. Can kaybı gelişmelerinden dolayı derin endişe duyuyoruz ve bütün tarafları, itidalli davranmaya ve durumu sakinleştirmeye çağırıyoruz." açıklamasını yaptı.

Siyasi kriz

Eski Devlet Başkanı İdris Debi İtno'nun geçen sene nisan ayında cephde isyancılar tarafından öldürülmesinden sonra İtno’nun oğlu Muhammed İdris Debi Itno’nun geçici devlet başkanı olarak hükümeti ele geçirmişti. Seçimlere 18 aylık bir geçişin ardından yapılacağı sözü veren İtno, 1 Ekim'de seçimlerin 2 yıl boyunca erteleneceğini duyurmuştu. Sivil toplum örgütleri ve muhalefet ise, 18 aylık geçiş döneminin sonlandığı bugün protesto çağrısı yapmıştı.

Yorumlar (0)