Bulgaristan seçimini yaptı

Bulgaristan’da gerçekleştirilen genel seçimlerde sandık çıkış anketleri doğrultusunda, eski Başbakan Boyko Borisov’un partisi GERB (Bulgaristan’ın Avrupalı Gelişimi İçin Yurttaşlar Partisi) seçimi ilk sırada bitirmeyi başardı.

DÜNYA 02.10.2022, 21:51
Bulgaristan seçimini yaptı

Ülkede 240 üyeli 48'inci Parlamento'nun kurulması için yapılan genel seçimde sandıklar kapandı.

Resmi neticelerin üç gün sonra açıklanması planlanırken, anket yapan kuruluşlar tarafından açıklanan resmi olmayan neticelere göre, parlamentoya girmek için minimum yedi siyasi parti ve koalisyon yüzde dört barajını geçti.

Ülkelerde genel seçimlerde üyelerinin büyük çoğunluğunu Müslümanların ve Türklerin oluşturduğu HÖH (Hak ve Özgürlükler Hareketi Partisi) parlamentonun üçüncü en büyük gücü oldu.

Seçime katılım oranı ise yüzde 35 civarında kaldı.

Alpha Research kamuoyu araştırma firmasının duyurduğu sandık çıkış anketlerine dayalı ilk neticelerine göre, ülkeyi 2021 senesine kadar yaklaşık olarak 12 sene yöneten eski başbakanlardan Borisov’un lideri olduğu GERB, verilen oyların yüzde 25,5’lik kısmını alarak, seçimi ilk sırada bitirdi.

Son erken genel seçimin ardından bir koalisyon hükümetinin lideri olarak Bulgaristan'ı altı ay yöneten PP (Değişime Devam Partisi) ise oyların yüzde 19,9’unu alarak ikinci sırada konumlandı.


(Borisov)

Hak ve Özgürlükler Hareketi Partisi'nden büyük başarı

Bulgaristan'daki en disiplinli seçmene sahip, mensuplarının büyük çoğunluğunu Müslümanların ve Türklerin oluşturduğu HÖH tarihsel bir yükseliş göstererek oyların yüzde 14,4'ünü aldı ve ülkenin üçüncü büyük siyasi gücü oldu.

Rusya yanlısı BSP (Bulgaristan Sosyalist Partisi), yaşadığı iç karışıklıklar yüzünden oy kaybına uğradı ve yüzde 10,2 ile dördüncü oldu.

Popülist çizgiye sahip Rusya yanlısı Yeniden Doğuş Partisi de bir evvelki seçime kıyasla oylarını artırarak yüzde 10 oy aldı. 

Sağcı DB (Demokratik Bulgaristan Partisi) yüzde 7,9 oy aldı ve parlamentonun altıncı gücü olarak PP’nin muhtemel en yakın ortağı olarak işaret edildi.

Senelerdir medyaya yüzünü göstermeden siyaset yürütmeyi tercih eden popülist şovmen Slavi Trifonov’un İTN (Böyle Bir Halk Var Partisi) de yüzde 4,2 oy aldı ve barajı geçti. 

Rusya yanlısı eski Savunma Bakanı Stefan Yanev’in kurduğu BV (Bulgar Yükselişi Partisi), yüzde 2,9 oyla barajın altında kaldı.

Siyasi gözlemciler, zor da olsa bir koalisyon hükümetinin kurulabileceğini öngörüyor. 

Bulgarlar son 1,5 senede genel seçim için dört defa sandığa gitti.

Yorumlar (0)