Brexit oylaması ertelendi!

İngiltere Parlamentosu, Brexit anlaşması oylamasının ertelenmesine karar verdi.

DÜNYA 19.10.2019, 16:56 19.10.2019, 17:16
Brexit oylaması ertelendi!

İngiltere Parlamentosu, Başbakan Boris Johnson'ın Avrupa Birliği (AB) ile uzlaştığı yeni Brexit anlaşması oylamasının ertelenmesi kararını aldı. 

Avam Kamarası Başkanı John Bercow'ın kararıyla ilk olarak iktidardaki Muhafazakar Parti'den ihraç edilen milletvekili Oliver Letwin'in değişiklik önergesi oylandı.

Söz konusu önerge, İngiltere Başbakanı Boris Johnson'ı Brexit için erteleme talep etmeye zorluyordu.

İngiltere Parlamentosu'nun 306'ya karşı 322 oyla kabul ettiği önerge gereği Brexit anlaşmasına ilişkin oylama bugün gerçekleştirilmeyecek. 

Yeni Brexit anlaşması

Avrupa Birliği (AB)  ile İngiltere, Brexit için yeni bir uzlaşma sağlandığını bildirmişti. Varılan anlaşmada, eski Başbakan Theresa May'in anlaşmasının Avam Kamarasında 3 defa reddedilmesine neden olan "tedbir maddesi" kaldırılmış görünüyor.

Yeni anlaşmaya göre, Brexit'in ardından Kuzey İrlanda bir dizi AB kuralına uymayı sürdürecek. Kuzey İrlanda, İngiltere'nin gümrük sahası içinde kalmaya devam ederse AB'nin ortak pazarına "giriş noktası" niteliğinde olacak. Anlaşma, AB'nin ortak pazarının bütünlüğünü korumaya dönük bir dizi tedbiri de kapsıyor. Kuzey İrlanda'ya İngiltere içinde ayrıcalıklı bir konum tanıyan bu düzenlemenin sürdürülmesi veya sona erdirilmesi de Kuzey İrlanda Bölgesel Parlamentosunun onayına bağlı olacak.

Bölgesel parlamentonun bu konuda 4 senede bir oylama yapması öngörülüyor.

Anlaşma, Avrupa ve İngiliz Parlamentoları tarafından onaylanması durumunda yürürlüğe girecek.

Yorumlar (0)