Borrell: Türkiye küresel güç olmanın peşinde

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, "Kovid-19 Zamanlarında Avrupa Dış Politikası" isimli yayınladığı kitapta Türkiye ilgili görüşlerine de önemli bir yer ayırdı.

DÜNYA 21.03.2021, 10:39 22.03.2021, 09:41
Borrell: Türkiye küresel güç olmanın peşinde

Kitabında Türkiye’nin önemli bir bölgesel güç olduğu vurgusunu yapan Borrell, Ankara ile ilişkilerin iyi tutulmasının her açıdan Brüksel2in faydasına olacağını yazdı.

"Türkiye ile ortaklık sürdürülecektir”

AB’nin Türkiye ile yapıcı bir ilişkiyi tercih ettiğini ifade eden Borrell, Doğu Akdeniz mesajında ise Türkiye’nin uluslararası hukuku ihlal eden eylemlere imza atması durumunda ise ABD’nin elindeki seçenekleri kullanacağını söyledi.

Türkiye ile askeri anlamda karşı karşıya gelmek istenmediğini belirten Borrell, Türkiye ile önemli konularda ortaklığın devam ettirileceğini kaydetti.

“AB, dengeyi sağlamalı”

AB’nin Rusya ve Türkiye ilişkilerinde dengeyi sağlaması gerektiğine işaret eden Borrell, Türkiye'nin Doğu Akdeniz'de enerji paylaşımının ve Libya'daki çözümün dışında tutulamayacak bir ülke olarak görülmek istediğini belirtti.

“İlişkileri onarmak zorlu olacak”

AB ile Türkiye ilişkilerin tüm yönleriyle onarmanın zorlu olacağını yorumlayan Borrell, Türkiye ile Doğu Akdeniz, Libya ve Suriye politikalarında ters düşüldüğünü ayrıca 2016 yılındaki göç konusunda varılan mutabakatın her iki taraf içinde beklenildiği şekilde faydalı olmadığını ileri sürdü.

“Küresel oyuncular”

Türkiye, Rusya ve Çin’in küresel oyuncular olma noktasında ortak özelliklere sahip olduklarını dile getiren Borrell, bu ülkelerin dış politikalarında egemenlikçi, kendi sınırları içinde ise otoriter olduğunu kaydederek, “Bu üç ülke Avrupa'nın paylaşmadığı değerler üzerinde duruyorlar. Küresel oyunu değiştirmek istiyorlar. Onların bu tezlerinin bugünün dünyasındaki güç dağılımına bakıldığına kabul edilmesi gerekir” dedi.

Yorumlar (0)