Boris Johnson yarıştan çekildi

Boris Johnson, 20 Ekim'de istifa edeceğini duyuran Liz Truss'ın ardından başlayan başbakanlık ve Muhafazakar Parti liderliği yarışından çekildi.

DÜNYA 24.10.2022, 01:01 24.10.2022, 17:17
Boris Johnson yarıştan çekildi

Eski İngiltere Başbakanı Johnson, gerçekleştirdiği yazılı açıklamada, son birkaç gün içerisinde hem halk hem de İngiltere Parlamentosu'ndaki meslektaş ve dostları arasında parti liderliği için bir defa daha yarışması gerektiğini tavsiye edenlerin sayısının kendisini bir hayli şaşırttığını kaydetti.

Muhafazakar Parti'nin 2024 yılında bir zafer elde etmesi için kendisinin çok iyi bir konumda olduğuna inandığının altını çizen Johnson, yarın Muhafazakar Parti liderliğine adaylığını koyabilmesi adına da gerekli olan 102 vekilin desteğini aldığını belirtti.

Johnson, bu durumda başbakanlık ve parti liderliğine adaylığını koyabileceğini ve başarılı olma ihtimalinin de yüksek olduğunu ifade etmesine karşın, "Fakat, son zamanlarda ne yazık ki bunun yapılacak yanlış bir şey olacağı neticesine vardım. İngiltere Parlamentosu'nda birleşik bir parti olmadıkça etkin bir şekilde yönetemezsiniz." yorumunda bulundu.

"Bu doğru bir zaman değil"

Parti liderliği ve başbakanlık için resmen adaylığını duyuran Penny Mordaunt ve Rishi Sunak ile görüştüğünü ifade eden Johnson, şöyle devam etti:

"Çünkü ulusal menfaatler için bir araya gelebileceğimizi umut ediyordum. Maalesef bunu yapmanın yolunu bulamadık. Bu sebeple, korkarım ki en iyisi başarılı olana destek vermem. Takdim edeceğim çok fazla şey olduğuna inanıyorum fakat ne yazık ki bu doğru bir zaman değil."

Adaylığına kesin gözüyle bakılıyordu

Bahse konu yarışa katılacaklar arasında Johnson'ın da ismi ön plana çıkmıştı.

Dominik Cumhuriyeti'ndeki tatilini yarıda bırakarak ülkesine dönen Johnson'ın resmen adaylığını duyurmasa da liderlik yarışına iştirak edeceğine kesin gözüyle bakılmıştı. 

Koronavirüs salgını esnasında Başbakanlık Ofisi 10 Numara'da karantina kurallarını delen partiler yapması sebebiyle hakkında tahkikat yürütülen Johnson'ın, tahkikatın neticesine göre İngiltere Parlamentosu'ndan ihraç edilme ya da vekillikten atılma ihtimali de bulunuyor.

İngiltere Başbakanı Truss, Johnson'ın koltuğuna oturabilmek için verdiği mücadeleden zaferle ayrılmış ve 5 Eylül 2022'de başbakanlık görevine gelmişti.

İngiltere peş peşe ekonomik ve siyasi çalkantıların yaşanması üzerine 1,5 ay görevde kalan Truss, 20 Ekim günü istifa ettiğini duyurmuştu.

Yorumlar (0)