BM uzmanlarından çağrı: Uygur Türkü Teyip nerede?

Birleşmiş Milletler (BM) insan hakları uzmanları, eski Sincan Üniversitesi Rektörü Uygur Türkü Prof. Dr. Taşpolat Teyip'in 2017 yılında Çinliler tarafından alıkonulduğunu hatırlatarak, "Teyip'in şu an nerede tutulduğunu kamuoyuna açıklayın ve ailesinin onu ziyaret etmesine izin verin." çağrısında bulundu. 

DÜNYA 26.12.2019, 21:52 26.12.2019, 21:56
BM uzmanlarından çağrı: Uygur Türkü Teyip nerede?

Birleşmiş Milletler (BM) Gözaltında Zorla veya Gönülsüz Kayıplar Çalışma Grubu ile özel raportörler, eski Sincan Üniversitesi Rektörü Uygur Türkü Prof. Dr. Taşpolat Teyip hakkında ortak bir yazılı açıklama yaptı.

Uygur Türkü Teyip'in 2017 yılında Almanya'da bir konferansa gittiği sırada Çinliler tarafından alıkonulduğu, o tarihten beri kendisinin nerede olduğunun bilinmediği kaydedildi. 

Açıklamaya göre, Çinli yetkililer, Teyip'in yolsuzluk suçlamaları sebebiyle yargılandığını, akrabaları tarafından bir avukat tutulduğunu ve ölüm cezası almadığını bildirdi. 

"İdam cezasına çarptırılmadığı teyit edilsin"

Bilim insanı Teyip'in idam cezasına çarptırılmadığının Çin tarafından doğrulanması istenen açıklamada, "Teyip'in şu an nerede tutulduğunu kamuoyuna açıklayın ve ailesinin onu ziyaret etmesine izin verin." çağrısı yapıldı. 

Açıklamada, Teyip'e verilen cezanın açıklığa kavuşturulmamasının kaygı verici olduğu vurgulandı.

Son olarak da Birleşmiş Milletler (BM) insan hakları uzmanlarının, Uygur Türklerinin Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde bulunan tesislerde "bilinmeyen suçlamalarla tutulması" nedeniyle endişelerini pek çok kez dile getirdiği de anımsatıldı. 

Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde yaşayan Uygur Türklerine yönelik Pekin yönetiminin uygulamaları ve ülkedeki diğer dini inanışlara karşı aldığı kararlar, 2019'da dünya gündeminin en dikkat çeken konuları arasında yer aldı.

Bölgede akıbeti bilinmeyen çok sayıda aydın ve akademisyenin toplama kamplarında tutulduğundan şüpheleniliyor.

Yorumlar (0)