BM, sonunda İsrail'e 'dur' dedi: BMGK üyesi 4 ülkeden ortak açıklama

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinde bulunan Estonya, İrlanda ve Fransa gibi 3 Avrupa Birliği ülkesi ile birlikte Norveç, Doğu Kudüs ve Batı Şeria'da yasa dışı yerleşimleri durdurma yönünde İsrail'e çağrı yaptı.

DÜNYA 09.11.2021, 08:49 09.11.2021, 10:09
BM, sonunda İsrail'e 'dur' dedi: BMGK üyesi 4 ülkeden ortak açıklama

Birlemiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde bulunan Norveç, Estonya, İrlanda ve Fransa ile birlikte gelecek sene konseye katılması beklenen Arnavutluk, İsrail'in yasa dışı yerleşim faaliyetlerine "dur" dedi.

"Yasa dışı yerleşime son verilmeli"

Filistin'de, İsrail tarafından yürütülen yasa dışı yerleşim faaliyetleri her geçen gün artarken, Birleşmiş Milletler'e üye ülkelerden bu konuda bir açıklama geldi. Fransa, Norveç, İrlanda ve Estonya ile gelecek yıl konseye katılacak olan Arnavutluk, İsrail'in Doğu Kudüs ve Batı Şeria'daki yasa dışı yerleşim faaliyetlerini eleştiren ortak bir açıklama paylaştı.

"Uluslararası hukuka aykırı"

Givat Hamatos ve E1 bölgesi dahil olmak üzere Doğu Kudüs ve Batı Şeria'da, 3 bini aşkın fazla konut inşası planı yapan İsrail'e, bu faaliyetleri "durdurma" çağrısı yapılan ortak açıklamada, söz konusu yerleşim birimlerinin uluslararası hukuka bakıldığında yasa dışı olduğuna ve iki devletli çözümün önünde bir engel olduğuna dikkat çekildi.

Öte yandan açıklamada, Filistinli 6 ayrı insan hakları kuruluşunun İsrail Savunma Bakanlığı tarafından terör örgütü listesine alınması sebebiyle ciddi endişe duyulduğu da açıklandı.

Yorumlar (0)