BM'den 'Afganistan' çağrısı

Taliban'ın, başkent Kabil'de kontrolü sağlamasının ardından BM (Birleşmiş Milletler) Genel Sekreteri Guterres, küresel terör tehdidine karşı birlik olunması gerektiğini dile getirdi.

DÜNYA 16.08.2021, 22:26 17.08.2021, 09:54
BM'den 'Afganistan' çağrısı

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, Afganistan'daki gelişmelerle ilgili konuştu.

BM Güvenlik Konseyi ve uluslararası topluma seslenen Guterres, 'Afganistan'da global terör tehdidine karşı birlik olma ve insan haklarının korunması' çağrısında bulundu. 

BM Güvenlik Konseyi, Afganistan acil oturumunun ardından çatışmaların ivedilikle sona ermesi ve müzakereler yoluyla yeni, kapsayıcı ve birleşik bir hükümet kurulması çağrısı yaptı.

Guterres, "Güvenlik Konseyi'ni ve bir bütün olarak uluslararası topluluğu birlikte çalışmaya, birlikte durmaya, birlikte hareket etmeye ve Afganistan'daki küresel terör tehdidini sona erdirmek için elindeki bütün araçları kullanmaya davet ediyorum." sözlerini sarf etti.

 "Ev ev arıyorlar"

Afganistan'ın BM Daimi Temsilcisi Ghulam Isaczai de Kabil halkının, 'şu anda korku içinde yaşadıkları' hususunda uyardı.

"Kabil sakinleri, Taliban'ın bazı mahallelerde ev ev aramalar yapmaya başladığını, isimleri kaydettiğini ve hedef listelerindeki şahısları aradığını bildiriyor." diyen Isaczai, Güvenlik Konseyi'ne, ülkesinin 'dışlanmış bir devlet' haline gelmesine ve 'iç savaşa' sürüklenmesine engel olunması çağrısında bulundu.

ABD ile Taliban arasında görüşme

ABD'nin BM Büyükelçisi Linda Thomas Greenfield, Taliban ve diğer taraflara ülkedeki 'güvenli' tahliyelere müsaade edilmesi çağrısında bulundu.

ABD Merkez Kuvvetler Komutanı General McKenzie'nin Doha'da Taliban liderleri ile birlikte pazar günü 'ABD'nin tahliye operasyonuna karışmamaları' hususunda yüz yüze görüştüğü öğrenildi.

Yorumlar (0)