BM: 2019 en sıcak ikinci sene!

1980'lerden bu yana her on yıl bir öncekinden daha sıcak. Birleşmiş Milletler (BM), gezegeni kurtarmak için emisyonların her yıl yüzde 7,6 oranında düşmesi gerektiğini söylüyor.

DÜNYA 17.01.2020, 15:58
BM: 2019 en sıcak ikinci sene!

BM, geçtiğimiz on yıllık periyodun kayıtlara geçmiş en sıcak dönem olduğunu ve 2019'un tarihin en sıcak ikinci yılı olduğunu söyledi.

Kayıtlara geçen en sıcak sene ise 2016 idi.

Bünyesinde bulunan 189 üye ülkenin hava durumlarına ilişkin verdikleri raporlardan elde edilen bilgileri düzenleyip ortak kullanıma sunan Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO), 1980'lerden beri her on yılın bir önceki döneme göre daha sıcak olduğunu ve bu trendin devam etmesinin öngörüldüğünü söyledi. 

WMO Genel Sekreteri Petteri Taalas, 2020 yılının, yüksek etkili hava ve iklim olaylarıyla 2019'da kaldığı yerden başladığını kaydederek, "Ne yazık ki, 2020 ve önümüzdeki on yıllar boyunca, atmosferdeki rekor düzeyde ısı tutucu sera gazı ile beslenen ekstrem hava koşulları görmeyi bekliyoruz." ifadelerini kullandı.

WMO Genel Sekreteri Taalas, şaşırtıcı şekilde Eylül ayında başlayan ve Avustralya'yı kasıp kavurmaya devam eden yangınlara da özellikle değindi. Yangınlar sebebiyle şu ana dek en az 28 kişinin hayatını kaybettiğini, on binlerce kişinin evlerini terk etmek zorunda kaldığını ve bir milyarı aşkın hayvanın öldüğünü söyleyen Taalas, eğer artık gerçek önlemler alınmazsa bu gibi olayların dünyanın başka yerlerinde de sıklıkla görülmeye başlanacağının sinyallerini verdi.

Taalas, "karbondioksit emisyonları mevcut şekilde devam ederse, yüzyılın sonuna kadar üç ila beş santigrat derece sıcaklık artışına doğru gidiyoruz" şeklinde konuşuyor.

En çok zararı gören okyanuslar 

BM, hava sıcaklığı artışını 1.5 santigrat dereceyle sınırlamak için 2030 yılına kadar insan kaynaklı emisyonların yıllık yüzde 7,6 oranında düşmesi gerektiğini ve bunun aslında Paris İklim Anlaşması'nda birçok ülkenin imzaladığı bir taahhüt olduğunu vurguluyor.

Modern hava kayıtları tutma işlemi 1850 yılında başladı. Taalas'a göre, ortalama küresel sıcaklık o zamandan beri 1.1 santigrat derece arttı. Dünyanın ısısının çoğu okyanuslarda saklandığından, balıkların kitlesel ölümleri ve yaygın mercan ağarmalarında görüldüğü gibi en çok zararı deniz yaşamı ile ekosistemlerin gördüğü ifade ediliyor.

Yorumlar (0)