Bir yanda kutlama, bir yanda hüzün: Her yönüyle "Brexit Günü"

Birleşik Krallık, 3,5 yıl süren belirsizliğin ardından 31 Ocak günü yerel saatle 23.00'te Avrupa Birliği'nden ayrıldı.

DÜNYA 01.02.2020, 14:54 01.02.2020, 14:57
Bir yanda kutlama, bir yanda hüzün: Her yönüyle "Brexit Günü"

23 Haziran 2016'da yapılan Brexit referandumunun ardından başlayan ve hem Birleşik Krallık'a hem de Avrupa Birliği'ne (AB) büyük sancılar yaşatan Brexit süreci, 31 Ocak günü Birleşik Krallık'ın AB'den resmi olarak ayrılmasıyla sonlandı. Sırada iki taraf arasında geçiş sürecinde varılması gereken ticaret anlaşması var.

Kutlamaların merkezi parlamento binasıydı

Ancak anlaşma için yapılacak görüşmelerden önce bir tarafta yoğun sevinç yaşanırken diğer tarafta ayrılığın burukluğu hissediliyor. Brexit'i destekleyenler, ülkenin AB'den ayrıldığı Cuma gününde parlamento binasının önünde bulunan meydanda "bağımsızlık günü"nü büyük bir coşkuyla kutladı. 

Parlamento binası yakınlarında yapılan kutlamalarda yerel saatle 23.00 görüldüğünde havai fişekler Londra'nın gökyüzünü kapladı. Etkinliğe katılan İngilizler ise yaşadıkları coşkuyu "Bugün çok fantastik bir gün" ve "Saat 23.00'ten sonra özgür ve bağımsızız" gibi ifadelerle dile getirdi. Brexit karşıtı olan milyonların ise ülkenin herhangi bir yerinde kutlamalara karşı protesto yapmaması ise büyük dikkat çekti.

Ülkenin kıta Avrupası'na en yakın noktası olan Dover kıyılarında ise "Birleşik Krallık, Avrupa Birliği'nden ayrıldı" yazılı ışık gösterileri yapıldı. 

Farage "Savaş bitti" dedi

Bir kısım Brexit yanlısı "Tanrı Kraliçe'yi Korusun" marşını söylerken Brexit'in en büyük destekçilerinden biri olan Nigel Farage, "Savaş bitti, biz kazandık. Bu olay, muhteşem ülkemizin modern tarihindeki en önemli olaydır" diye konuştu.  Başbakan Boris Johnson ise "Birçok insan için Brexit, yaşanacağını asla düşünmedikleri muhteşem bir umut anıdır" diye konuştu. Johnson, Brexit'i başbakanlık konutunun bulunduğu Downing Sokağı'nda Brexit destekçileriyle birlikte kutladı.

Johnson, Brexit'in ardından görevini "Ülkemizi bir araya getirerek daha ileriye götürmek" olarak tanımladı ve "Bu akşam söylenecek en önemli şey, bunun bir son olmadığı, bir başlangıç olduğu. Bu an yeni bir günün doğduğu andır, gerçek ulusal yenilenme ve değişim anıdır" dedi. Eski başbakan Theresa May de Brexit'i kutlayanlar arasında yer aldı. May, "3 yıldan fazla sürenin ardından sonunda 2016 referandumunun sonuçlarını yerine getirebildiğimizi söyleyebiliriz" dedi.

Corbyn ne sevindi ne de üzüldü

İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn, Brexit'i ne destekleyen ne de eleştiren bir şekildeki tavrını Brexit sonrası süreç için yayımladığı mesajında da sürdürdü. Corbyn, "Britanya'nın dünyadaki konumu değişecek. Asıl soru ne yönde ilerleyeceğimizdir. Gerçekten uluslararası, çeşitilik içeren bir Britanya inşa edebiliriz veya kendi içimizde dönebiliriz" dedi.

AB tarafında hüzün yoğun

Avrupa Birliği cephesinde ise büyük çoğunlukla hüzün vardı. AB'nin en güçlü liderlerinden Almanya Şansölyesi Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Brexit'i "Avrupa için bir dönüm noktası" olarak nitelendirdi. AB, Brexit öncesinde ve sonrasında AB'den ayrılığın daha kötü olacağını savunuyordu. Belçika'nın başkenti Brüksel'de bulunan AB binalarında ise Birleşik Kralık bayrağı indirildi ve diğer ülkelerin bayraklarının yanından kaldırıldı.

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Brexit sonrası için "Bugün üzücü bir gün, gizlemeye gerek yok. Fakat bugün aynı zamanda farklı bir yolda ilerlememizi gerektiren bir gün. Daha güçlü, efektif, inandırıcı ve kendisini özel yapan tarihiyle bir Avrupa Birliği inşa etmemiz gerekiyor" diye konuştu. Eski Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk ise "Hep bir toplumduk, şu anda da bir toplumuz, gelecekte de öyle olacağız. Hiçbir Brexit bunu değiştiremeyecek" dedi.

Avrupa Konseyi ve Avrupa Parlamentosu binalarındaki Britanya bayrakları ise gece saat 23.00'ü bulmadan indirildi.

Avrupa Konseyi'nde diğer bayrakların yanındaki Britanya bayrağını söken AB görevlileri ise sosyal medyada geceye damgasını vurdu.

Blair de Brexit karşıtıydı

Eski İngiltere Başbakanı Tony Blair da Brexit karşıtlarıyla aynı çizgide açıklamalar yaptı. Blair, "Brexit'e siyasi varlığımın tümüyle karşı çıktım. Ancak Brexit gerçekleşiyor ve şu anki tavrımız Brexit'e olumlu bir şekilde yaklaşarak elimizden gelenin en iyisini yapmak olmalı" diye konuştu.

Neden "Brexit"?

Brexit'le birlikte Birleşik Krallık bilinmez bir geleceğe yol alırken Avrupa Birliği de büyük sorunlarla başa çıkmak zorunda kalacak. Birleşik Krallık, AB ekonomisinin %15'ini oluştururken en fazla askeri harcama yapan ülkesi konumundaydı. Ülkenin başkenti Londra, Avrupa ve dünyanın en önemli finansal şehri olarak görülüyordu. 1973'te Birliğe katılan Birleşik Krallık; 2008 yılında başlayan avro bölgesi krizi, büyük kitleler halinde yaşanan göçler ve eski başbakan David Cameron'un yanlış hesaplamaları yüzünden 2016'da yapılan referandumda %48'e karşılık %52 "evet" oyu ile AB'den ayrılma kararı almıştı.

Yorumlar (0)