Biden'dan ilk açıklama: Saldırı emri verdim

ABD Başkanı Biden, Kabil Havaalanı'ndaki saldırının faillerini affetmeyeceklerini söyleyerek, kendi belirleyecekleri yer ve zamanda saldırıya karşılık vereceklerini ifade etti. Biden, "DAEŞ'in Horasan grubunun liderlerine saldırı planı emri verdim." dedi.

DÜNYA 27.08.2021, 01:01 28.08.2021, 10:19
Biden'dan ilk açıklama: Saldırı emri verdim

Afganistan'ın başkenti Kabil'de peş peşe yaşanan patlamalar neticesinde tüm dünyanın gözü bölgeye çevrildi.

Yaşamını yitirenlerin sayısı her geçen saat artarken, Pentagon tarafından gerçekleştirilen açıklamada, 12 ABD askerinin can verdiği, 15 askerin de yaralandığı kaydedildi.

Meydana gelen bu gelişmenin ardından ABD'nin nasıl bir duruş sergileyeceği büyük bir merak konusu oldu. ABD Başkanı Joe Biden, Afganistan'daki patlamalara dair değerlendirmelerde bulundu.

"Onlar bizim için kahraman"

Biden'ın açıklamalarından öne çıkanlar ise şu şekilde:

"Durumu saniye saniye takip ediyoruz. Devamlı olarak güncellenen bir durum var. Yaşamını yitiren ABD askerleri bizim için kahraman olarak yad edilecektir. Dünya tarihinde eşi benzeri görülmemiş bir tahliye sürecinin içinde yer aldılar. 70 bini aşkın insanı tahliye ettiğimizi belirtebilirim.

Eşimle beraber kalbimizin acıdığını dile getirmek isterim. Dünyadaki önemli bir askeri kuvveti elinde bulunduran bir ülke olarak, geçtiğimiz 6 ayda görüntüye baktığımız zaman, eve dönen askerleri düşünüyorum. Birçok dersler çıkardık. Büyük bir karadeliğe çekildik ve buradan çıkış göremiyoruz.

Orada bir sorumluluğumuz söz konusu. O kahramanların ailelerine karşı büyük sorumluluklarımız var. Bu sorumlulukları harfiyen yerine getireceğiz. Bugün yitirilmiş canlar hürriyet adına kaybedilmiş canlandır.

"Hesabını soracağız"

Affetmeyeceğiz, unutmayacağız ve sizi bulup her şeyin hesabını soracağız. Geride kalan birkaç hafta içerisinde birçoğumuz DEAŞ'ın gözlerinin açıldığını düşünmüş olabilir. Peş peşe üzerimize bu saldırıyı yapmayı planlıyorlardı. Bu görev bizim için çok tehlikeliydi. Bu görevi bu noktaya kadar yürütmeyi başardık. Bu şekilde daha fazla ilerlemeyeceğini biliyorduk. Açıkçası bu saldırıları bekliyorduk. Tahliye sürecini devam ettireceğiz ve görevimizi tamamlayacağız. 

Herhangi bir DEAŞ tehdidine ivedilikle karşılık vereceğiz. Askeri birliklerimize ilettik, gerekli olan her şeyi yapacağız. DAEŞ'in Horasan grubunun liderlerine saldırı planı emri verdim. Pentagon'dan gelen bilgiye göre, planladığımız gibi görevimizi tamamlamak asıl maksadımız ve bunun için de vaktimiz var. DEAŞ'ın peşinden gitmeyi planlıyoruz. Her nerede olurlarsa olsunlar.

"Taliban için iyi şeyler söyleyemeyeceğim"

Burada bir hata yok. Bence Pentagon bu hususu çok güzel açıkladı. Taliban'a geçen güç durumu bizim de durumumuzu değiştirmiş oldu. DEAŞ durumu göründüğünden çok farklı olabilir. Taliban'dan istediğimiz şeyler sağlandı ve sağlanmaya da devam ediyor. Aradığımız insanları buluyoruz ve tahliye ediyoruz. Bu kapsamlı bir operasyon fakat herkes kendi çıkarına bakıyor. Taliban için iyi şeyler dile getiremeyeceğim fakat benzer yararlarımız var."

Yorumlar (0)