Beyaz Saray açıkladı: Suikastın gizli belgeleri yayımlanacak

ABD’nin eski başkanlarından John F. Kennedy’nin suikastına ilişkin gizli belgelerin bir kısmının 15 Aralık tarihinde yayımlanacağını, diğer bölümünün ise bir sene içerisinde yayına hazır duruma getirileceği bildirildi.

DÜNYA 23.10.2021, 23:27
Beyaz Saray açıkladı: Suikastın gizli belgeleri yayımlanacak

Başkan Biden imzası ile Beyaz Saray tarafından gerçekleştirilen açıklamada, bahse konu belgelerin redaksiyon işlemlerinin tamamlanması amacıyla 15 Aralık gününün bekleneceği, söz konusu tarihte redaksiyon işlemi sona ermemiş olan belgeler için ise bir senelik ilave süre tanınacağı belirtildi.

Mevzubahis açıklamada gecikmeye gerekçe olarak COVID-19 salgını sebebiyle belgelerin redaksiyon işlemlerinin tamamlanamaması gösterildi ve ertelemenin olası zararların engellenmesi adına gerekli görüldüğü kaydedildi. 

Söz konusu suikastın 'o karanlık güne şahit olan ABD vatandaşlarının ve ülke tarihinin hafızalarında yankılanmayı sürdürdüğü çok derin bir trajedi' olarak tanımlandığı açıklamada, suikast ile ilgili olarak koleksiyondaki belgelerin büyük kısmını meydana getiren 250 bin belgenin vatandaşlara açık vaziyette olduğu anımsatıldı.

Olayın arkasındaki sır perdesi aralanamadı

Başkan Kennedy, 22 Kasım 1963 tarihinde seçim faaliyetleri amacıyla gittiği Teksas eyaletinde bir suikast neticesinde katledilmişti. 

Söz konusu dönemde yürütülen soruşturmada, suikastın faili Lee Harvey Oswald’ın yalnız başına hareket ettiği neticesine varılmıştı. Fakat soruşturmanın eksik olduğu ileri sürülerek eleştirilmiş, ardından Kongre’de oluşturulan bir komisyon suikastın bir komplo olabileceğini ifade etmişti.

1992 senesinde JFK yasası gereği suikaste dair çok sayıda gizli olmayan belge yayımlanmış, Başkan Trump ise 2017'de çok sayıda gizli belgeyi açıklarken, bazı belgeleri ise ulusal güvenliği gerekçe göstererek gizli tutulmasını sağlamıştı.

Yorumlar (0)