Belarus’tan AB ve İngiltere’ye yaptırım

Belarus, AB ve İngiltere’ye yaptırım uygulama kararı aldı. Havayolu firmaları ve bazı ürünleri kapsayacak olan yaptırımların, AB ve İngiltere’nin Belarus’taki 30 kişi, kurum ve Belavia hava yolu şirketine karşı uyguladığı yaptırımlara misilleme olarak görülüyor. 

DÜNYA 07.12.2021, 10:45 07.12.2021, 14:49
Belarus’tan AB ve İngiltere’ye yaptırım

Avrupa Birliği’nden ayrılan İngiltere, AB gibi hareket etmeyi sürdürüyor. Geçtiğimiz günlerde AB tarafından alınan “Belarus’a yaptırım uygulama kararına” İngiltere’den de destek geldi. AB ülkeleri ve İngiltere, Belarus’un sahibi olduğu Belavia hava yolu şirketine ve 30 kişi/kuruma karşı yaptırım uygulama kararı aldı. Bunun üzerine Belarus Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Belarus’a yasadışı yaptırım uygulayan ülkelere karşı yaptırım uygulanacağı bildirildi. 

Yaptırım uygulanacak markalar ve hava yolu şirketleri hakkında en kısa sürede bir kararname yayınlanacağını duyuran Belarus Dışişleri Bakanlığı, Ab ve İngiltere’den Belarus topraklarına girişi yasak olan kişiler listesinin de genişletileceğini duyurdu. 



“Soğuk savaş mantığından vazgeçin” 

Belarus Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, İngiltere ve AB’nin soğuk savaş mantığından vazgeçmeleri ve yapıcı düşünerek iş birliğine geri dönmeleri konusunda uyarı yapıldı. Asya, Latin Amerika, Afrika ülkeleriyle ekonomik bağların güçlendirilmesi ve Rusya ile ekonomik entegrasyonun derinleştirilmesinin kendileri için önemli olduğunu kaydeden Belarus Dışişleri Bakanlığı, anlaşma için masaya oturmaya hazır olduklarını kaydetti.  

Göçmenleri AB sınırına gönderdiklerini iddia ediyorlar 

İngiltere ve AB ülkeleri, Belarus’ta bulunan göçmen ve sığınmacıların Belaruslu yetkililer tarafından kasıtlı olarak AB sınırına yığıldıklarını belirterek ülkeye yaptırım uygulama kararı almışlardı. Kanada ve ABD de bu yaptırım kararını desteklemişti. 

Yorumlar (0)