Avusturya mahkemesinden Sezgin Baran Korkmaz kararı

Avusturya’daki Wels Bölge Mahkemesi, bahse konu ülkede tutuklu olarak yargılanan Sezgin Baran Korkmaz’a yönelik ABD’nin iade istediğine dair kararında, dolandırıcılık suçu çerçevesinde isteği kabul ederken, kara para aklama suçu çerçevesinde ise iade isteğini yerinde bulmadı.

DÜNYA 01.03.2022, 22:32 02.03.2022, 14:34
Avusturya mahkemesinden Sezgin Baran Korkmaz kararı

Wels Savcılığı Basın Sözcüsü Barbara Rumplmayr, mahkemenin davaya dair aldığı kararı basın mensuplarıyla paylaştı.

Rumplmayr, "ABD’nin Viyana Büyükelçiliği tarafından öne sürülen, elektronik veri akışı, işitsel ya da görsel araçları kullanarak dolandırıcılık ve mahkemeyi yanıtlamaya dair suçlamalardan dolayı yaptığı iade talebi geçerli sayıldı. Kara para aklama suçlamasına yönelik olarak mahkemeyi manipüle etme ve komplo kurma suçlamaları için iade başvurusu ise geçersiz sayıldı." dedi.

Açıklamada, Korkmaz’ın avukatlarının bahse konu karara itirazda bulunabileceği ve hususu bir üst mahkemeye taşıyabilecekleri kaydedildi.

ABD'nin iade isteği kabul gördü

Konuya dair konuşan ülkemizin Viyana Büyükelçisi Ozan Ceyhun, "Beklediğimiz oldu ve ABD'nin iade talebi kabul edildi. Bu karara itiraz edilirse süreç uzar. Son kararı Avusturya'daki Adalet Bakanlığı verecek." diye konuştu. 

Ülkedeki hukuki süreç

İstanbul 10'uncu Asliye Ceza Mahkemesi'nde 17 Mayıs 2021'de Korkmaz ve 3'ü yabancı uyruklu olan 10 şahısla, bu şahıslarla ilişkili 'malen sorumlu' firmalar hakkında ABD'den haksız bir şekilde elde edilen 'mal varlıklarını aklama' suçundan hapis cezası talebiyle açılan davaya ilişkin ilk duruşmada, mahkeme, Korkmaz'ın tutuklanmasına karar vermişti. 

ABD ve Türkiye tarafından kırmızı bültenle aranan Korkmaz, 19 Haziran 2021'de Avusturya'da gözaltına alınmıştı.

Korkmaz'ın, 5 Temmuz 2021'de gerçekleştirilen duruşmada tutukluluk halinin sürmesine karar verilmişti.

Wels Mahkemesi, geçtiğimiz ağustosta ülkemizin iade isteğini kabul etmişti.

Yorumlar (0)