Avustralya toz fırtınasıyla boğuşuyor!

Avustralya'yı aylardır kavuran yangınlardan sonra ülkeyi toz fırtınası, dolu ve sel felaketi vurdu.

DÜNYA 20.01.2020, 18:03 20.01.2020, 19:03
Avustralya toz fırtınasıyla boğuşuyor!

Yetkililer, başkent Kanberra'da bugün etkili olan dolu sonrası yaşanan selde, bazı ağaçların kökünden söküldüğü ve 2 kişinin yaralandığını belirtti.

Aniden bastıran dolu; kamu binaları, ev, iş yerleri ve otomobillerde hasara  yol açarken, şehrin bazı bölgelerinde elektrik kesintileri yaşandı.

Dubbo, Broken Hill, Nyngan ve Parkes kasabalarında hızı saatte 107 kilometreye ulaşan rüzgarların taşıdığı toz bulutu, gökyüzünü kapladı.

Avustralya'nın en büyük ikinci şehri Melbourne'de ise dün ve bugün etkisini gösteren dolu fırtınasının ilerleyen günlerde de süreceği tahmin ediliyor.

Hafta sonunda yangınların en fazla etkisini gösterdiği Brisbane ve Queensland eyaletindeki Gold Coast'ta etkili olan fırtınalar sele neden oldu.

Yeni Güney Galler ve Viktorya'daki yağışların da yangınlar üzerinde etkili olduğu fakat tamamen bitirmediği belirtildi.

Yangınlarda 28 kişi hayatını kaybetti

Ülke genelinde eylül ayından beri kontrol edilemeyen yangınlardan dolayı ölenlerin sayısı 28'e yükselirken, çoğu Yeni Güney Galler eyaletinde olmak üzere toplam 10,3 milyon hektardan fazla alan ve yaklaşık 2 bin 600 ev küle döndü.

NASA'nın "Goddard Uzay Uçuş Merkezi"nden yapılan açıklamada, Avustralya'da aylardır orman ve çayırlık alanlarda etkisini gösteren yangınların yol açtığı dumanların, Dünya'nın etrafını en az bir kez dolaşmasının beklendiği kaydedilmişti.

Yorumlar (0)