Avrupa’da 7 ülke hükümet kurma peşinde

Avrupa Birliği’ne üye 7 Avrupa ülkesi seçimlerin gerçekleştirmesinin ardından kurulacak hükümetler için çalışmalar sürdürüyor. 7 ülkede güvenoyu alamama, başbakanın istifası ve koalisyon görüşmeleri gibi sebeplerle henüz hükümet kurma konusunda başarılı olamadı.

DÜNYA 11.10.2021, 17:59
Avrupa’da 7 ülke hükümet kurma peşinde

 Almanya’da 16 yıl boyunca Angela Merkel’in liderlik ettiği hükümetin ardından yapılan seçimlerde yeni koalisyon çalışmaları şu anda da devam ediyor. Olaf Scholz liderliğindeki Sosyal Demokrat Parti (SPD) seçimlerde 25,7’lik oy oranıyla ilk sırada çıksa da, Hür Demokratlar (FDP) ve Yeşiller ile koalisyon görüşmelerine başlandı.

Görüşmelerin başarılı olması halinde Scholz liderliğinde bir hükümet göreve başlayacak.

SPD yaptığı açıklamalarda, Noel zamanına kadar hükümet kurma çalışmalarına devam edileceğini söylese de, görüşme süresinin 2017 yılında olduğu kadar uzun (172 gün) sürmesini arzu etmediklerini belirtti.

 Yeni hükümet göreve başlayıncaya kadar Angela Merkel hükümeti görevde olacak.

Avusturya erken seçimi konuşuyor

Avusturya'da son günlerde yaşanan ve kendisine yöneltilen "rüşvet ve güveni kötüye kullanma" suçlamaları nedeniyle Başbakan Sebastian Kurz’un görevinden istifa etmesi siyasi dengeleri değiştirdi.

Kurz, liderliğini yaptığı Avusturya Halk Partisi (ÖVP) başkanlığına halen devam ederken Ocak 2020'de kurulan Yeşiller Partisi-ÖVP koalisyonunu devam ettirebilmek için, başbakanlık görevini kendi partisinden Dışişleri Bakanı olan Alexander Schallenberg'e verdi.

Kurz'un geri adımı nedeniyle ülkede hükümet krizi ucuz atlatılsa da; muhalefet  ‘Kurz sistemi’ verilen düzenin devam edeceğini düşünüyor. Ayrıca erken genel seçimlere gidilebilme ihtimalinin olduğu yorumları da sıklıkla yapılıyor.

Çekya’da birinci çıkan parti meclis çoğunluğunu sağlayamıyor

Çekya'da yeni gerçekleşen genel seçimlerin sonucu sürpriz oldu. İktidar partisi Gayrimemnun Vatandaşlar Hareketi (ANO) yüzde 27,17 ile birinci parti olarak çıksa da, seçimin galibi üç partinin yer aldığı muhalefet iktidarı (Spolu) oldu.

Ülkenin Cumhurbaşkanı Milos Zeman'ın beklendiği gibi, hükümeti, seçimde en çok oyu almış olan partiye vermesi bekleniyor. Ancak ANO, aşırı sağcı olan Özgürlük ve Doğrudan Demokrasi Partisi (SPD) ile anlaşmaya gitse bile hükümeti kurtarmak için yeterli çoğunluk bulamıyor. Toplamda 200 sandalyesi bulunan meclisde 108 sandalyeyi elde eden muhalefet ittifakı, ANO partisi ile görüşmek istemediklerini belirtti.

 Bu nedenle, Cumhurbaşkanının ANO liderine vermesi durumunda ülkenin uzun süren siyasal bir boşluğa düşebileceği endişesi yaşanıyor.

Muhalefet partileri Hollanda’da yeniden seçim istiyor

Hollanda'da bu senenin 15-17 Mart tarihinde yapılan seçimlerin üzerinde 210 gün geçmesine rağmen hükümet hala kurulamadı. 17 partinin 150 sandalyesi olan meclise girme hakkını elde ettiği Hollanda’da en az 4 partiden oluşan bir koalisyon partisinin kurulması beklentileri vardı. Azınlık veya çoğunluk koalisyonu kurma girişimleri başarıyla sonuçlanmayan partiler, yeniden dörtlü koalisyonlar için görüşmelerine başlama kararı aldı.

 Muhalefette bulunan bazı partiler, müzakerelerden bir sonuç çıkmayacağını düşünerek, yeni seçim yapılması talebinde bulunuyor. Ayrıca seçmen iradesinin göz önünde tutulmadığını savunuyor.

Hollanda’da 2017 seçimlerinde koalisyon hükümeti ancak 225 gün sonra kurulabilmişti.

 

Bulgaristan’da 3.seçim heyecanı

Bulgaristan'da bu senenin 4 Nisan'ında yapılan parlamento seçimi sonrası ortaya bir koalisyon hükümeti çıkmayınca 11 Temmuz'da erken seçim yapıldı. Ancak seçimlerin ardından oluşan parlamentoda, 65 kişilik Böyle Bir Halk Var (İTN)partisi yine hükümet kuramadı.

 Cumhurbaşkanı Rumen Radev’de 16 Eylül tarihinde parlamentoyu feshedip, seçimler öncesinde kurduğu hükümette radikal revizyonlar yaptı. Buna göre üç bakanın görev yerini değiştiren Radev, ardından 14 Kasım tarihinde erken genel seçim yapılacağını duyurdu.

Bulgaristan böylece bu sene 3. kez seçime gitmiş olacak.

Norveç’te İşçi Partisi sağ parti ile koalisyon yapabilir

Norveç'te 13 Eylül tarihinde yapılan genel seçimlerin ardında 28 gün geçti ve hala olası bir hükümet konusunda anlaşma sağlanamadı. Ülkede yapılan genel seçimleri İşçi Partisi lideri Jonas Gahr Stoere’in önderlik ettiği sol blok kazanmasına rağmen hükümet için yeterli çoğunluk sağlanamamıştı.

Stoere, ve Sosyalist Sol Parti (SV) ve Merkez Partisi (SP) ile büyük bir koalisyon kurmak istediklerini, ancak bu konuda başarılı olamadıklarını söylemişti. Jonas Gahr Stoere son olarak, sağ bloktaki Merkez Partisi (M) ile azınlık hükümeti kurmak için önemli bir aşama kaydettiklerini önümüzdeki hafta bir müjde verebileceklerini açıkladı.

Romanya’da seçimin galibi erken seçim istedi

Romanya'da bundan 10 ay kadar önce 6 Aralık 2020’de yapılan seçimlerin ardından şu anda Cumhurbaşkanı olan Klaus İohannis, daha önce genel başkanlık görevini üstlendiği ve seçimi ikinci tamamlayan merkez sağdaki Ulusal Liberal Parti'ye (PNL) hükümeti kurma görevini vermişti. Ancak PNL Genel Başkanı Florin Citu'nun kurduğu azınlık hükümeti, 5 Ekim'de güvenoyu alamadı ve düştü.

Bu gelişmelerin ışığında Cumhurbaşkanı İohannis, hükümet kurma görevini PNL partisinden bir isme vermek için beklediğini açıkladı. Seçimden galip çıkan Sosyal Demokrat Parti (PSD) lideri Marcel Ciolacu da erken seçim istedi.

Yorumlar (0)