Avrupa Birliği'nden İsrail'e, 'gerilimi düşürün' çağrısı

Avrupa Birliği, yaptığı açıklamada son günlerde Kudüs'te artan gerginliğin azaltılması konusunda İsrail'e çağrıda bulundu.

DÜNYA 08.05.2021, 16:32 10.05.2021, 09:40
Avrupa Birliği'nden İsrail'e, 'gerilimi düşürün' çağrısı

AB yetkilileri, Kudüs’teki gerginliğin azaltılması için İsrail’e çağrıda bulunurken yetkilileri harekete geçirmeye çağırdı.

“Kışkırtma ve şiddet kabul edilemez” 

Avrupa Birliği Dış İlişkiler Servisi, işgal altında bulunan Kudüs'teki gerilime ilişkin açıklamalarda bulundu.

AB Dış İlişkiler Servisi’nden yapılan açıklamada ”İşgal altında bulunan Batı Şeria'da Doğu Kudüs'te şiddet ve gerilim tehlikeli bir oranda arttı. Dün Harem-i Şerif'te çok fazla kişinin yaralanmasına sebep olan ciddi çatışma ve gerilimler yaşandı. Kışkırtma ve şiddet kabul edilemez" sözlerine yer verildi.

AB, İsrail’e yaptıkları çağrıda yetkilileri, gerginliği azaltma konusunda harekete geçmeye çağırırken açıklamada, “Mescid-i Aksa etrafındaki kışkırtma hareketlerinden kaçınılmalı ve statükoya saygı gösterilmesi gerekiyor. Tarafların dini, siyasi liderleri sorumluluk göstermeli ve bu durumu yatıştırmak için çaba göstermelidir.” ifadeleri kullanıldı. 

“Filistinlilerin evlerinden çıkarılması endişe kaynağıdır”

Filistinlilerin evlerinden zorla çıkarılmasına ilişkin de açıklama yapan Avrupa Birliği, “Şeyh Cerrah ile birlikte Doğu Kudüs'ün farklı bölgelerinde yaşayan Filistinli ailelerin zorla evlerinden çıkarılmasına yönelik olay da ciddi anlamda endişe kaynağıdır. Bu tür tavırlar uluslararası hukuka göre yasa dışı kabul edilir ve sadece sahadaki gerilimlerin körüklenmesine neden olur" sözleriyle İsrail yönetimine eleştirilerde bulundu.

Yorumlar (0)