"Atom bombası yapacaklar!"

İsrail Başbakanı Netanyahu, nükleer anlaşmada taahhüt ettiği uranyum zenginleştirme oranı ve miktarına uymayacağını bildiren İran'a karşı AB ülkelerine seslendi. Netanyahu, "Uranyumun zenginleştirilmesi tek bir nedenle yapılır. O da atom bombası yapmak için." dedi.

DÜNYA 07.07.2019, 15:50 07.07.2019, 15:53
"Atom bombası yapacaklar!"

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, haftalık olağan kabine toplantısında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. 

Netanyahu, İran'ın 2015 yılında imzalanan nükleer anlaşmanın şartlarına riayet etmeyeceğini duyurmasının 'oldukça tehlikeli' bir adım olduğunu bildirdi. 

İran'ı, uranyumu belirli bir seviyenin ötesinde zenginleştirmeyeceği sözünü çiğnemekle itham eden Netanyahu, AB ülkelerine şöyle seslendi:

"Almanya, Fransa ve İngiltere yönetimindeki arkadaşlara seslenmek istiyorum. Bu anlaşmayı siz imzaladınız ve onlar (İran) bu adımları atarsa ciddi yaptırımlar uygulanacağını söylediniz. Bu Birlemiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin kararıydı. Neredesiniz?" 

İran'ın atom bombası yapmayı amaçladığını ileri süren Netanyahu, "Uranyumun zenginleştirilmesi tek bir nedenle yapılır. O da atom bombası yapmak için." dedi. 

Ne olmuştu?

İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Abbas Arakçi, bugün yaptığı açıklamada nükleer anlaşmada taahhüt ettikleri zenginleştirme oranı ve miktarına uymayacaklarını duyurmuştu. İran Hükümet Sözcüsü Ali Rebii de bugün itibarıyla 3,67 uranyum zenginleştirme oranını arttırmaya başladıklarını bildirmişti. 

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, nükleer anlaşma kapsamında uranyumu yüzde 3,67 zenginleştirmeyle 'yükümlü olduklarını' duyurmuş ancak 60 gün sonunda nükleer anlaşmada kalan 5 ülkenin (Rusya, Çin, İngiltere, Almanya ve Fransa) İran'ın anlaşmadan kaynaklı menfaatlerini korumamaları halinde söz konusu yükümlülüğün sonlanacağını ilan etmişti.

Yorumlar (0)