Atatürk tasarladı, Danimarka hayata geçirdi

Danimarka'nın Brøndby şehri, Atatürk'ün İdeal Cumhuriyet Köyü projesini hayata geçirdi. Brøndby, bu vizyoner proje ile tüm dünyaya örnek oldu.

DÜNYA 29.06.2019, 15:32
Atatürk tasarladı, Danimarka hayata geçirdi

Mustafa Kemal Atatürk'ün hayatını kaybetmeden bir yıl önce ortaya attığı ve Türkiye'nin temelden kalkınmasını hedefleyen İdeal Cumhuriyet Köyü projesi, dünya çapında örnek gösterilen bir proje haline geldi. 

Bu proje, Atatürk aramızdan ayrıldıktan sonra uygulanmaya çalışılsa da başarılı olunamadı. Projeyi tanıtmak ve uygulanmasını sağlamak için oldukça fazla çaba harcayan Afet İnan, 70'li yıllarda  Bayındırlık Bakanlığı ve valilere mektuplar yollayarak projenin önemini anlatmaya çalıştı. 

İşte o projenin detayları...

Her detayında medeniyetin izleri görülen proje, merkezden çevreye doğru sarmal bir biçimde genişler ve dört farklı parçaya ayrılır. 

Köyün merkezindeki anıt etrafına insanların ortak alanlarda sosyalleşebilmeleri için sosyal tesisler konumlanır.

Türkiye'de gökdelenlerin yarattığı heyecanı yaratamayan bu proje, Danimarka'da hayata geçirildi. Bu projeyle, Brøndby'de insanların belli bir mevsimi geçirdiği bir köy inşa edildi ve insanların rahatlıkla  tarımsal üretim yapabilmesi hedeflendi. 

Bu bölgede bir eve sahip olmak hiç de kolay olmuyor. Öncelikle 20 kilometre yakınlarda bir eve sahip olmanız gerekiyor. Bu kuralın nedeni de insanların buraya mecburiyetten değil, isteyerek ve keyifle gelmesi.

Devlet, mikro tarım yapılabilmesi amacıyla bu bölgeyi destekliyor. İnsanlar kendileri üretiyor, tüketiyor ve en önemlisi satıyor. Tıpkı Atatürk'ün ortaya attığı proje gibi, kendi kendine yeten, aynı zamanda kazancını da bu yapıdan çıkaran bir yer olarak tasarlanmış.  Ayrıca tıpkı İdeal Cumhuriyet Köyü'nde olduğu gibi bu sarmal yapı, insanların sosyalleşmesi için de inanılmaz bir zemin hazırlıyor.

Normal şartlarda yüz yüze bile gelmesi zor olan komşular, bu mahallelerde her akşam karşılaşıyor, birbirlerini ziyaret ediyor ve sosyal ilişkilerini güçlendiriyorlar. Şehirlerin çocuklara düşmanlaştığı bir zamanda, bu yapılar müthiş bir oyun alanı olarak da görülüyor.

Ayrıca, bölgedeki evlerin hepsi 50 metrekare. Burada sosyal bağlar ve eşitlik bilincinin de etkisiyle bölgeyi temsilen meşhur bir futbol takımı bile oluşturulmuş.

Yorumlar (1)
Eylül 4 yıl önce
Ah Atamın yolundan çıkılmasaydı şimdi batı bizi kıskanmaz saygı duyardı