Aşıların kombinasyonu deneniyor: Dünyanın en geniş kapsamlı üçüncü dozu olacak 

İnsanlık tarihinin en büyük aşılama kampanyası, Covid-19 salgını döneminde gerçekleştirildi ve aşılamalar hala devam ediyor. Virüse karşı etkili olan ilk aşı çıktığından bu yana toplamda 1,54 milyar doz aşı uygulandı. Fakat mutasyonlar sebebiyle aşının etkisinin en fazla 6 ay sürebileceği bildirildi. Bunun üzerine aşı şirketleri güçlerini birleştirerek 3. doz olacak en kapsamlı aşıyı geliştirmek istiyor. 

DÜNYA 20.05.2021, 15:22 20.05.2021, 15:35
Aşıların kombinasyonu deneniyor: Dünyanın en geniş kapsamlı üçüncü dozu olacak 

İngiltere’de başlatılan araştırmaya pek çok ülke de destek veriyor. Araştırma kapsamında şu anda dünya genelinde kullanımda olan 7 aşının farklı kombinasyonları denenecek. AstraZeneca-Oxford, BioNTech-Pfizer, Novavax, Moderna, Valneca, Curevac ve Janssen tarafından geliştirilen aşıların kombinasyonları öncelikle binlerce gönüllü üzerinde denenecek.

19 milyon sterline mal olacak

İngiltere Sağlık Bakanı Matt Hancock tarafından yapılan basın açıklamasına göre bu çalışma için 19,3 milyon sterlin değerinde (230 milyon Türk lirası) bütçe ayrılmış durumda. NHS Foundation ve Southampton Üniversitesi tarafından yürütülen çalışmanın ismi ise Cov-Boost olarak belirlendi. Dünyanın en geniş kapsamlı aşılama kampanyasında dünyanın en geniş kapsamlı çalışması olacak olan bu araştırmada uygun bir sonuç bulunması halinde dünya genelinde 3’er doz aşılama yapılacak.

İngiltere’de gerçekleştirilen çalışmada ülke genelinde toplam 16 tesis kullanılacak. Galler ve İskoçya’daki bazı hastanelerin de katılacağı araştırmada şimdilik 2 bin 886 gönüllü üzerinde çalışma yapılması uygun görüldü. Yapılan kombinasyonlara göre aşılama çalışması haziran ayında başlayacak.



7 farklı aşı, onlarca farklı kombinasyon

Şu anda kullanımda olan Covid-19 aşılarının onlarca farklı versiyonunun deneneceği çalışmada, daha önce iki doz aşı olanların son aşı tarihlerinden 3 ay sonra “güçlendirici aşı” olarak bilinecek kombinasyon aşı uygulanacak. Bazı gönüllülere önceden oldukları aşı markasında aşı yapılırken bazılarına da farklı markalar uygulanacak. Bir gönüllüye yalnızca bir doz güçlendirici aşı yapılacak.

AstraZeneca, BioNTech, Novavax, Janssen, Moderna, Curevac ve Valneva aşılarının kullanılacağı çalışmanın ilk raporlarının Eylül 2021’de paylaşılacağı belirtildi. Bakan Hancock ise bu çalışmanın, İngiltere’deki savunmasız yerler olarak görülen bölgelerde kış mevsiminde güçlü koruma sağlayacağını aktardı.

G7 sağlık bakanları toplantısı Oxford’da

Hancock, G7 sağlık bakanları toplantısının 2021 ayağının 3-4 Haziran tarihlerinde Oxford’da yapılacağını ve toplantı sırasında güçlendirici aşı hakkında ayrıntılı sunumlar olacağını belirtti. 

Yorumlar (0)