AP seçimlerinde Brexit karşıtları önde!

Avrupa Parlamentosu seçimleri, İngiltere’de Brexit konusundaki bölünmüşlüğün devam ettiğini ancak Brexit karşıtı olanların az farkla öne geçtiğini ortaya koydu.

DÜNYA 27.05.2019, 13:59 28.05.2019, 11:21
AP seçimlerinde Brexit karşıtları önde!

İngiltere’de yapılan Avrupa Parlamentosu (AP) seçimleri, ülkenin Avrupa Birliği’ne (AB) üyelik konusundaki bölünmüşlüğünün devam ettiğini gösterirken, üyelik taraftarı olanların az farkla öne geçtiğini ortaya koydu.

İngiltere’deki AP seçimlerinde, Brexit konusunda net bir duruş sergileyen partiler kazançlı çıktı. Kararsız bir tutuma sahip olan iki büyük parti ise kayba uğradı.

BREXIT KARŞITLARI YÜZDE 40,4 OYA SAHİP

Ülkede Kuzey İrlanda hariç oy sayımı tamamlandı. Seçimin galibi Brexit Partisi oldu. Ülkenin AB’den ayrılması yönünde net bir mesaj veren Brexit Partisi, aşırı sağ siyasetçi Nigel Farage tarafından kısa bir süre önce kuruldu. Parti, oyların yüzde 31,6’sını aldı.

Aynı mesajı veren bir diğer parti de Birleşik Krallık Bağımsızlık Partisi. Bu partinin aldığı da eklendiği zaman Brexit taraftarı olanların toplam oy oranı yüzde 34,9 oldu.

Diğer bir yandan ülkenin AB üyeliğinin sürdürülmesi ya da en azından Brexit’in yeniden halkoyuna sunulması mesajını veren Liberal Demokrat Parti yüzde 20,3, Yeşil Parti yüzde 12,1, Değişim İngiltere yüzde 3,4, İskoç Ulusal Partisi yüzde 3,6 ve Galler’in partisi Plaid Cymru ise yüzde 1 oy aldı. Böylece Brexit karşıtlarının oy oranı toplamda yüzde 40,4’ü buldu.

TARİHİNİN EN BÜYÜK SEÇİM YENİLGİSİ

İktidardaki Muhafazakar Parti, Brexit konusunda kendi içinde bölünmüş bir durumda. Muhafazakar Parti ile ana muhalefet partisi olan İşçi Partisi, seçimin en büyük mağlupları oldu.

Tarihinin en büyük seçim yenilgisini olan Muhafazakar Parti, oyların sadece yüzde 9,1’ine sahip olabildi. İşçi Partisi ise yüzde 14,1’e kadar geriledi.

ANLAŞMASIZ BREXIT KARŞITLARI ÖNDE

7 Haziran’da Başbakan Theresa May’in istifa edeceğini açıklamasından sonra başlayan liderlik yarışında favori olarak görülen isimler, ülkenin AB’den anlaşmasız ayrılacağı mesajını vermeleriyle biliniyor. Fakat partinin seçmen tabanında ve parlamento grubunda, anlaşmasız Brexit’e karşı çıkan önemli bir kesim de mevcut.

İşçi Partisi’nin en net mesajı, anlaşmasız Brexit’i reddetmek. Partinin seçmen tabanında ve parlamento grubunda yeni bir Brexit referandumunu destekleyenler de var.

Tüm bu etkenler göz önüne alındığında, İngiltere’de AP seçimi sonucunda anlaşmasız Brexit’e karşı çıkanların çoğunluğu oluşturduğu bir tablo ortaya çıkıyor.

Her durumda Brexit’e karşı olan partilerin oyları, anlaşmasız Brexit’e açık bir şekilde itiraz eden İşçi Partisi’nin oylarına eklendiğinde yüzde 54,1’e ulaşılıyor.

Kayıtsız şartsız Brexit yanlısı partilerin oyları, favori lider adaylarının anlaşmasız Brexit mesajını verdiği Muhafazakar Parti’nin oylarına eklendiğinde ancak yüzde 44’lük bir oy oranına ulaşılabiliyor.

YENİ REFERANDUM İHTİMALİ

Siyasi gözlemcilere göre İşçi Partisi, AP seçiminde aldığı yenilgi nedeniyle Brexit politikasını netleştirecek. Parti yönetiminde yeni Brexit referandumuna destek çağrısı yapanların sayısı artıyor. Parti lideri Jeremy Corbyn yeni referanduma kapı aralayabileceğine işaret etti.

Yeni referandum ya da erken seçim kararı alınması durumunda, İngiltere’ye verilen yeni Brexit tarihinin ertelenmesi gündeme gelecek. Anlaşmasız Brexit’i önlemek için süreci tek yanlı olarak bütünüyle iptal etme seçeneği de mevcut.

Yorumlar (0)