AP'den Macaristan kararı: "Demokratik değil"

AP (Avrupa Parlamentosu) Macaristan'ın yönetim biçimini 'seçimli otokrasi' olarak nitelendirerek, ülkenin, AB'nin (Avrupa Birliği) değerlerini sistemik bir şekilde tehdit ettiğine ve artık demokratik bir şekilde yönetilmediğine yönelik karar verdi.

DÜNYA 15.09.2022, 19:43
AP'den Macaristan kararı: "Demokratik değil"

Bahse konu karar tasarısı bugün Avrupa Parlamentosu Genel Kurulu'nda 28 çekimser, 123 aleyhte ve 433 lehte oyla kabul edildi.

"AB'nin imajı zedeleniyor"

Macaristan'daki yargı bağımsızlığından seçim sisteminin işleyişine dek pek çok hususta endişelerin aktarıldığı kararda, "Ülkede durum, birkaç senedir yeterince masaya yatırılmıyor. Birçok endişe sürüyor. Bu sırada Avrupa Birliği'nin güvenilirliği, etkinliği ve imajını olumsuz yönde etkileyen pek çok yeni husus da ortaya çıktı." denildi. 

Kararda ayrıca, AP Genel Kurulu'nda Rusya'ya karşı kısıtlayıcı önlemlerin engellenmesinin Avrupa Birliği için bir güvenlik problemi oluşturduğu da kaydedildi.

"Macaristan artık demokratik bir ülke değil"

AP tarafından karara dair gerçekleştirilen yazılı açıklamada, LGBTIQ hakları, örgütlenme hürriyeti, inanç hürriyeti, akademik hürriyet de dahil olmak kaydıyla eşit muamele hakkı, azınlıkların yanı sıra sığınmacıların, mültecilerin ve göçmenlerin haklarının da problemli olduğu belirtildi.

Söz konusu açıklamada, vekil Gwendoline Delbos-Corfield'ın "Bu raporun neticeleri açık ve asla geri alınamaz. Macaristan artık demokratik bir ülke değil. Ülkede hukukun üstünlüğünün sürekli olarak gerilediği endişe verici oran dikkate alındığında, AP'nin bu tutumu benimsemesi artık çok daha acildi." yorumuna yer verildi.

AB Komisyonu dava açmıştı

AP'nin bu kararı herhangi bir bağlayıcılık taşımıyor. AP bu yolu kullanarak, AB Konseyi'ne 'Macaristan'ın, AB'nin üzerine kurulduğu değerleri çok ciddi bir şekilde ihlal etme riskinin açık ve net olduğunu kabul etmesi' çağrısı yapıyor. 

Macaristan, seçim ve anayasal sistemlerin işleyişi, basının kısıtlanması, yolsuzluk, yargının bağımsızlığı ve hukukun üstünlüğü hususlarında bir süredir AB tarafından sıklıkla eleştiriliyor.

AB Komisyonu ise 15 Temmuz 2022'de Macaristan'a cinsel ayrımcılık ve basın özgürlüğü ihlali gerekçeleriyle Avrupa Birliği Adalet Divanı'nda dava açmıştı.

Yorumlar (0)