Ankara’dan 7 üye ülkeli AB ortak bildirisine tepki

Türkiye Dışişleri Bakanlığı tarafından, Yunanistan Başbakanı Miçokatis başkanlığında KKTC’de iki devletli çözümün olamayacağına ilişkin bildirinin yayınlandığı metne tepki gösterildi.

DÜNYA 15.06.2021, 14:36 16.06.2021, 12:23
Ankara’dan 7 üye ülkeli AB ortak bildirisine tepki

Avrupa Birliği’nde Akdeniz’e kıyısı bulunan 7 üye ülke İsapnya, Yunanistan, Fransa, İtalya, Portekiz, Güney Kıbrıs ve Malta 11 Haziran’da Atina’da bir araya geldi.

Miçotakis burada yapmış olduğu konuşmada “İki devletli bir Kıbrıs çözümü için görüşmenin olamayacağını” ifade etti.

“Bizim için bir değeri ve anlamı yok”

Rum Kesimi Dışişleri Bakanı Nikos Hristodulidis Türkiye’yi ise “bölgenin istikrarını baltalamakla” suçladı.

Toplantı sonunda yayınlanmış olan ortak bildiriye Türkiye’den tepki geldi. Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılmış olan açıklamada, “Bizim için hiçbir değeri ve anlamı yoktur.” ifadelerine yer verildi.

Bakanlık tarafından yapılan açıklamada şu cümlelere yer verildi:

“Tek yönlü ve taraflı bir tutum”

“Doğu Akdeniz ve Kıbrıs meselesi konularında Rum-Yunan ikilisinin maksimalist politika ve taleplerinin savunuculuğunu yapan bu oluşumun her sene tekrarlandığı bu tek taraflı ve yanlı tutumunun bölgenin istikrar ve barışının geliştirilmesine katkı göstermesi söz konusu değildir.

“Cumhurbaşkanımızın konferans önerisini paylaşmak isteriz”

Daha önce de belirtmiş olduğumuz üzere Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Türkiye olmaksızın Doğu Akdeniz’de gerçek bir iş birliği ortamı oluşturulamaz. Bu vesileyle Cumhurbaşkanımızın Doğu Akdeniz’e dair bölgesel konferans önerisini bir defa daha hatırlatmak istiyoruz.

Yorumlar (0)