Amazon yangınları rekor düzeye ulaştı

ABD Havacılık ve Uzay Ajansının (NASA) uydu verileri, Brezilya'da Amazon Yağmur Ormanları'nda süren yangınların son 9 yıldaki en yoğun düzeye ulaştığını gösterdi.

DÜNYA 28.08.2019, 09:09 28.08.2019, 09:49
Amazon yangınları rekor düzeye ulaştı

'Space.com' internet sitesindeki habere göre, NASA'nın atmosfer gözlemleri için kullandığı Aqua Uydusu'ndaki Orta Çözünürlüklü Radyo Dalga Ölçer Görüntüleyicisi (MODIS), Amazonlar'ın yaz aylarındaki yangın yoğunluğunun bu yıl 2010 yılından beri görülen en yüksek düzeye ulaştığını ortaya koydu.

Diğer bir yandan, yine Aqua Uydusu'nda bulunan Kızılötesi Atmosfer Sondası (AIRS) da Amazonlar'ın kuzeyinde oluşan dev karbonmonoksit bulutunun, 5 bin 500 metrelik bir irtifada doğuya ve güneye doğru yayıldığını belirledi.

NASA'nın Biyosfer Bilimleri Laboratuvarı Başkanı Douglas Morton, MODIS'den elde edilen verilerin, Brezilya'da Amazonlar bölgesini oluşturan 7 eyaletteki orman yangınlarında geçen yıla göre belirgin bir artış olduğunu gösterdiğine dikkat çekti. Morton'a göre, yangınların çıkış yeri ve zamanı, kuraklık şartlarına değil, arazi açma amacına işaret ediyor.

Amazon Yağmur Ormanları, Dünya'daki oksijenin yaklaşık yüzde 20'sini sağlıyor. Son birkaç haftadır devam eden Amazon yangınları, Brezilya'da olduğu kadar dünya kamuoyunda büyük yankı uyandırdı.

Çevreciler, ağaç endüstrisini ve tarla açmak için ağaçları tahrip eden çiftçileri yangınlardan sorumlu tutuyor.

2 bin kilometrekare ormanlık alan yok oldu

Amazon Ormanları'ndaki azalma ve canlı türlerinin yok olması üzerine çalışmalar yapan Imazon Vakfı'nın mayısta yayımladığı çalışmada, Ağustos 2018'den Nisan 2019'a kadar bölgede yaklaşık 2 bin kilometrekare ormanlık alanın yok olduğu kaydedilmişti.

Brezilya Ulusal Uzay Araştırmaları Enstitüsü (INPE) tarafından yapılan açıklamada da Amazon ormanlarında haziranda 920 kilometrekare, temmuzda da bin kilometrekareden fazla ormanlık alanın tahrip edildiği bildirilmişti.

Devlet Başkanı Bolsonaro ise INPE üyelerinin, yönetimini kötü göstermek için orman tahribatı hakkında 'yanıltıcı rakamlar yayımlamış olabileceğini' iddia ederek, 'şüpheli' bulduğu rakamları sağlayan yetkilileri derhal görevden alacağını açıklamıştı.

Bolsonaro, devlet başkanı seçiminden önce Amazonlar'ın korunmasının ülkenin ekonomik gelişimine engel olduğunu ifade etmiş ve bu alanı ticari kullanıma açma sözü vermişti.

G7 ülkelerinden 22 milyon dolarlık yardım kararı 

Fransa'da bu hafta gerçekleştirilen G7 Zirvesi'nde liderler, Amazonlar'daki yangınlara müdahale için bölge ülkelerine 22 milyon dolar yardım yapmaya karar vermişti.

Bilim insanları, 'Dünya'nın Akciğerleri' olarak nitelendirilen, yeryüzünün en büyük yağmur ormanları olan Amazonlar'ın korunmasının, iklim değişikliğiyle mücadelede önemli rol oynadığını ifade ediyor. 

Yorumlar (0)