Almanya, Fransa ve İngiltere'den ortak İran açıklaması

Almanya, Fransa ve İngiltere liderleri, İran'ı Kapsamlı Ortak Eylem Planı'nın belirlediği nükleer sınırlara yeniden uymaya ve şiddet eylemlerine son vermeye çağırdı.

DÜNYA 12.01.2020, 23:10 12.01.2020, 23:19
Almanya, Fransa ve İngiltere'den ortak İran açıklaması

Almanya Şansölyesi Angela Merkel, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve İngiltere Başbakanı Boris Johnson, İran hakkında ortak bir açıklama yayınladı. Açıklamada üç ülkenin Avrupalı diğer ülkelerle ortak güvenlik çıkarları ve endişeleri olduğu vurgulandı.

KOEP yeniden vurgulandı

Ortak çıkarların arasında nükleer silahlanmanın yaygınlaşmasının önüne geçilmesi ve İran'ın nükleer silah sahibi olmasının engellenmesi olduğu belirtilirken, bunun için İran'ın nükleer araştırma ve geliştirme çalışmalarını belirli bir çerçeveye oturtan Kapsamlı Ortak Eylem Planı'nın (KOEP) büyük bir öneme sahip olduğunun altı çizildi.

Açıklamada ABD'nin anlaşmadan tek taraflı çekilmesinin hâlihazırda büyük bir endişe yarattığı belirtilirken anlaşmanın diğer tarafları olan Almanya, Çin, Fransa, İngiltere ve Rusya'nın KOEP'i sürdürmeye olan kararlılığı ifade edildi.

İran için yeni bir uzun vadeli plan gündeme gelebilir

Üç lider, yaptıkları ortak açıklamayla İran'ın KOEP çerçevesindeki taahhütlerine tam uyumunun yeniden sağlanması gerektiğini ve Tahran yönetiminin Temmuz 2019'dan beri anlaşmayı adım adım terk etmesinin büyük bir endişe yarattığını dile getirdi. Liderler aynı zamanda İran'ın nükleer çalışmaları için uzun vadeli bir programın oluşturulması gerektiğini söyledi.

Kudüs Gücü'nden duyulan endişe ifade edildi

Açıklamada İran'ın Ortadoğu'da istikrara zarar verici eylemlerde bulunduğu, bunların arasında Devrim Muhafızları Ordusu'na bağlı Kudüs Gücü'nün eylemlerin de olduğu vurgulanırken "Bölgedeki müttefiklerimizin ve ortaklarımızın güvenliğine olan bağlılığımız değişmedi" denildi.

İran'ın bölgede istikrara zarar verici eylemlerine dikkat çekildi

Almanya, Fransa ve İngiltere, İran'ın istikrarı zedeleyici eylemlerinin diplomatik kanallar aracılığıyla da tartışılması gerektiğini söylerken "Bugünkü mesajımız açık. KOEP'e ve onu korumaya olan bağlılığımızı sürdürüyoruz. İran'ı anlaşmaya aykırı tüm tedbirleri geri almaya ve anlaşmaya tam olarak yeniden uymaya, daha fazla şiddet eyleminden veya silahların yayılmasından kaçınmaya çağırıyoruz" denildi.

Üç ülke, İran'a yardıma hazır

Açıklamada aynı zamanda istikrarın yeniden sağlanması için İran'la işbirliği için üç ülkenin de hazır olduğu vurgulanırken Ukrayna Havayolları'na ait uçağın İran tarafından kazara vurulduğunun kabul edilmesiyle birlikte atılacak yeni adımlarda İran'a destek olunacağının sözü de verildi.

Yorumlar (0)