Almanya'da sel faciasının boyutu büyüyor! 103 ölü, 1300 kişi kayıp

Almanya’da etkisini hissettiren sağanak yağışlardan sonra yaşanan selde en az 103 kişi yaşamını yitirirken, 1300'den fazla kişinin ise kayıp olduğu bildirildi. 

DÜNYA 15.07.2021, 11:39 16.07.2021, 14:08
Almanya'da sel faciasının boyutu büyüyor! 103 ölü, 1300 kişi kayıp

Almanya'nın Baden-Vürtemberg, Kuzey Ren-Vestfalya, Rheinland-Pfalz ve Bavyera eyaletlerinde Bernd fırtınası şiddetli yağış ve sele sebep oldu. 

103 kişi hayatını kaybetti

Almanya’nın Rheinland-Pfalz eyaletindeki Eifel bölgesinde aşırı yağışlar sebebiyle yaşanan sel felaketinde dün altı bina çöktü ve 103 kişinin yaşamını yitirdiği açıklandı. Yetkililer, daha fazla kişinin hayatını kaybetmiş olabileceğini belirtti. Sel nedeniyle yüzlerce kişinin kayıp olduğu aktarılırken, 25 binanın çökme riskiyle karşı karşıya kaldığı kaydedildi.

Rhineland-Pfalz eyaletinin Ahrweiler bölgesinde sel ve şiddetli fırtına sebebiyle hayatını kaybedenlerin yanı sıra Schuld kasabasında ise 6 ev kullanılamaz duruma geldi. Bölgede bulunan bazı evlerin çökme riskiyle karşı karşıya olduğu da belirtildi. Evde mahsur kalan halk, evlerinin çatılarına çıkarak destek bekledi. Halk, çatılardan seslerini duyurmaya çalışırken, kurtarma ekiplerinin arama kurtarma çalışmaları sürüyor. Renanya-Palatina eyaletine bağlı Koblenz kentindeki polis, "Evlerin çatılarında bulunup kurtarılması gereken kişilerin sayısı net değil. İtfaiye ve kurtarma ekiplerinin çalışmaları sürüyor.” açıklamasını yaptı. Bernd fırtınası sebebiyle birçok yerleşim yerinde toprak kaymaları yaşandı, yüzlerce mahzen dolu, sokaklar su altında kaldı, karayolu ve demiryolu trafiği kesintiye uğradı. 

Birçok kasabada binalar tahliye edildi

Rheinland-Pfalz ve Kuzey Ren-Vestfalya dışında şiddetli yağış Saksonya, Bavyera ve  Baden-Württemberg eyaletlerini de etki altına aldı. Yetkililer, önümüzdeki günlerde nehirlerin seviyesinin yükselmeyi sürdürebileceğini açıkladı. Sinzig, Bad Bodendorf ve Bad Neuenahr-Ahrweiler kasabalarında Ahr nehrine 50 metre yakınlıktaki bütün binalar tahliye edildi. 

Kuzey Ren-Vestfalya'nın güneybatısında bulunan Euskirchen'deki Steinbachtalsperre Barajı’nın, fırtına sebebiyle yıkılma riski oluşturduğunu belirten polis, barajın yanındaki bir otoyolun trafiğe kapatıldığını duyurdu. Baraja yakın yerlerde ikamet eden bine yakın vatandaş tahliye edildi. 



Son gelen bilgiye göre vefat sayısı 103

Kuzey-Ren Vestfalya ve Rheinland-Pfalz eyaletlerinde aşırı yağış sebebiyle meydana gelen su baskını ve slede ölenlerin sayısı 103’e yükseldi. Alman haber ajanslarından birinin haberine göre Koblenz polis sözcüsü, Rheinland-Pfalz eyaletindeki selde vefat edenlerinin sayısının 60; Kuzey-Ren Vestfalya’da vefat edenlerin sayısının ise 43 olduğunu aktardı. Kalan 14 kişinin cansız bedeninin ise nereden çıktığı hakkında açıklama yapıldı.



1300 kişi kayıp 

Rheinlan-Pfalz eyaletinin Ahrweiler bölgesi yetkilileri, 1300 kişinin kayıp olduğunu bildirdi. Bölgede telefon ve internet hatları çalışmadığı için haber alınamayanların sayısı sürekli olarak artıyor. Eyaletlerde evler ve iş yerleri çökerken sokaklar ve yollar da su altında kaldı. Pek çok evin ve pek çok kişinin risk altında olduğu biliniyor. 



"Askeri acil durum" ilan edildi

Almanya Savunma bakanı Annegret Kremp-Karrenbauer, sel felaketi görülen yerlerde "askeri acil durum" ilan edildiğini bildirdi. Bölgede şu anda yardım çalışmalarını yürüten 850 askerin bulunduğunu ve hızlı şekilde yeni askerlerin yönlendirildiği aktarıldı. Ayrıca onlarca evden aynı anda "acil" çağrısının geldiği fakat hepsine yetişmenin de mümkün olmadığı ifade edildi.

Yorumlar (0)