Almanya bu sefer iklim konusunda zorda

Avrupa Birliği üyesi 8 ülke, iklim konusunda daha çabuk hareket ve daha fazla iş için çağrı mektubu yazdı ancak önde gelen ülkelerden Almanya bu grupta yok.

DÜNYA 08.10.2019, 11:16
Almanya bu sefer iklim konusunda zorda

Fransa, İspanya, Hollanda, Portekiz, İsveç, Danimarka, Letonya ve Lüksemburg'un dahil olduğu 8 ülkenin çevre bakanlıkları, Avrupa Birliği'nin (AB) yeni seçilen Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen'in Komisyon'da İklim Komisyoneri olarak yer verdiği Frans Timmermans'a bir mektup yazdı. Mektupta, AB'nin 2030'a kadar karbon emisyonlarındaki azalma hedefinin %40'tan %55'e çıkarılması gerektiği yazıyor.

Mektupta, AB'nin iklim değişikliği önlemlerinin çok daha sıkılaştırılmasının "Avrupa Yeşil Anlaşmasını destekleyeceğini, bu desteğin derinden yaşanması gereken değişikliği ve ekonominin her sektöründe alınması gereken önlemleri hızlandıracağı" belirtildi.

Almanya Şansölyesi Angela Merkel ise, daha önce ülkesinin Avrupa Yeşil Anlaşmasını destekleyeceğini açıklamasına rağmen mektuba dâhil olmaması nedeniyle ülkesindeki muhalefet tarafından eleştiriliyor.

Avrupa'da 2050 yılına kadar net sıfır karbon emisyonu konusunda fikir birliği olmamasına rağmen geniş bir destek bulunuyor; ancak bu hedefe nasıl ulaşılacağı konusunda AB içinde büyük bir anlaşmazlık var. 2018 yılında üye ülkelerin büyük çoğunluğu 2030 yılına kadar %40 emisyon azalması konusunda anlaşmıştı ama görünüşe göre 8 AB ülkesi bu hedefi yeterli bulmuyor.

AB Greenpeace iklim değişikliği politikaları danışmanı Sebastian Mang, Almanya'ya açık bir eleştiride bulundu ve ülkenin mektuba dahil olmamasını "dikkat çekici" olarak niteledi.

Mang, "Geçtiğimiz hafta ülkenin dört bir yanındaki insanlar sokaklara indi ve iklimin korunmasını talep etti." dedi. Mang, Merkel hükümetinin büyük şirketleri ve araba üreticilerini teşvikinin bu kararında önemli bir payı olduğunu iddia etti.

Pazartesi günü, Merkel'in Özel Meseleler Bakanı Helge Braun, Almanya'nın karbon emisyonlarını azaltmak için çalışmalarının yeterli olduğunu iddia etmişti.

Yorumlar (0)