Alman bakan: Ukrayna'ya silah yardımı devam edemez!

Kabine toplantısının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Almanya Savunma Bakanı Christine Lambrecht, Ukrayna'ya yapılan silah yardımlarıyla ilgili konuştu. Silah yardımının daha fazla süremeyeceğini itiraf eden Lambrecht, "Aksi takdirde Almanya'nın savunması tehlikeye girecek." dedi.

DÜNYA 01.09.2022, 10:00 Hakan Öksüz
Alman bakan: Ukrayna'ya silah yardımı devam edemez!

24 Şubat günü Ukrayna'yı bombalayan Rusya, son 7 ay boyunca küresel çapta etkilere neden olan savaşı başlattı. Savaşı kısa sürede bitirerek Ukrayna'ya diz çöktürmek isteyen Rusya, başarılı olamadı. Ukrayna'nın doğusundaki Donbas bölgesinde süren çatışmalar, müzakere masasına oturmayı zorlaştırdı. Avrupa Birliği ülkeleri ve ABD'nin gönderdiği silahlarla birlikte Rusya'ya direnen Ukrayna, dünyanın birçok bölgesinden gelen ekonomik yardımlarla ayakta kalmaya çalışıyor.

Christine Lambrecht soruları yanıtladı

Ukrayna'ya mühimmat gönderen ülkelerden biri olan Almanya, bu desteği daha fazla sürdüremeyecek gibi görünüyor. Konuya ilişkin açıklama, Almanya Savunma Bakanı Christine Lambrecht'ten geldi. Başkenti Berlin civarındaki Meseberg kasabasında gerçekleştirilen kabine toplantısının ardından kameraların karşısına geçen Bakan Lambrecht, gazetecilerin sorularına yanıt verdi.

"Ülkenin savunmasını tehlikeye sokamayız"

Ukrayna'ya yapılan silah yardımlarının devam edip etmeyeceğine ilişkin bir soruyu cevaplayan Christine Lambrecht, "Almanya Silahlı Kuvvetleri'nin depolarından Ukrayna'ya çok sayıda silah gönderdik. Artık bunun devam edemeyeceğini söylemek durumundayım. Silah yardımına devam edemeyeceğimiz sınıra ulaştık. Almanya'nın ulusal savunmasını tehlikeye atamayız. Ukrayna'ya bundan sonra yapılacak silah yardımları, ülkenin savunma gücünü ciddi şekilde tehlikeye sokabilir." ifadelerini kullandı.

Ukrayna'ya 686 milyon avroluk silah yardımı yapıldı

Almanya Ekonomi ve İklimi Koruma Bakanlığı, 2022 yılındaki silah satışlarına dair verileri paylaştı. Alman hükümetinin, ocak-ağustos döneminde Ukrayna'ya 686 milyon avro değerinde silah yardımının yapıldığı kaydedildi. Bu dönemdeki toplam silah satışlarının değerinin ise 5,1 milyar avro olduğu ifade edildi. Geçen yılın aynı dönemine göre (2,9 milyar avro) silah satışında yüzde 76'lık artışın yaşandığı belirtildi.

Yorumlar (0)