Aliyev, Putin ve Paşinyan Soçi’de 3'lü zirve...

Rusya Soçi’de bir araya gelen Putin, Aliyev ve Paşinyan üçlü görüşme yapacak. Yapılacak olan görüşmede Karabağ konusu, ülkelerin siyasi ilişkileri ön planda olacak.

DÜNYA 26.11.2021, 20:08 26.11.2021, 20:13
Aliyev, Putin ve Paşinyan Soçi’de 3'lü zirve...

Rusya Devlet Başkanı Putin, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ve Ermenistan Başbakanı Paşinyan Soçi’de bugün bir araya gelecek.

Görüşmede, Karabağ’daki istikrarın güçlendirilmesiyle barışçıl bir yaşamın tesisi maksadıyla atılacak olan adımların ele alınacağı düşünülüyor.

Üçlü görüşme öncesinde Putin ile iki isim bir araya geldi.

Putin Aliyev ile yaptığı görüşmede iki ülke arasındaki ticari ve siyasi ilişkilerin geliştirilmesine devam edileceğini kaydetti.

Putin-Aliyev görüşmesi

Putin, Soçi’de davetli olan Aliyev’le görüştü.

Putin, Azerbaycan’ın başlıca Rusya’nın ticari ve ekonomik ortaklarından olduğunu kaydederek, “Salgından dolayı kısıtlamalara karşın iki ülkenin arasındaki ticaret bu senenin ilk dokuz ayında yüzde 11 düzeyinde artış gösterdi ve bu iyi bir işaret. Azerbaycan’da faaliyetlerini sürdüren 900 işletmemiz Azerbaycan ekonomisine 4,5 milyar Dolar değerinde katkı sağlıyor. Doğrudan dolar Rusya tarafından yaptırıldı. Rusya Azerbaycan’ın önde gelen ticari ortaklarındandır.” denildi.

Karabağ’a ilişkin mesaj…

Karabağ’da Rus-Türk Ortak Merkezi ve Barış Güçleri’nin olumlu yöndeki rolüne değinen Putin, “Karabağ anlaşmasını bugün üçlü formatta konuşacağız. Bir zaman sonra Ermenistan Başbakanı da bizlere katılım gösterecek. Rus-Türk Ortak Gözlem Merkezi de aktif olarak faaliyet gösteriyor. Sorunlar maalesef var ve olaylar meydana geliyor. Bugün burada bu yüzden toplandık. Şimdiye kadar nelerin yapıldığına bakalım ve böyle olaylar bir daha yaşanmasın, durum sakinlesin ve bölge ülkelerinin kalkınması maksadıyla koşullar oluşsun.” şeklinde konuştu.

Putin, Dağlık Karabağ’daki barış birliklerine dair de konuşarak, “Dağlık Karabağ’daki normalleşmeyi ele alırsak barış gücü birliklerimiz bence pozitif bir rol oynuyor, Rus-Türk ateşkes kontrol merkezi etkili olarak çalışıyor.” şeklinde konuştu.

Aliyev: Rusya ile ilişkilerimizden memnuniyet duyuyoruz

Azerbaycan ve Ermenistan arasında olan meselelerin daha da detaylı olarak tartışılacağını kaydeden Aliyev, “Sene içerisindeki Rus barış güçlerinin sorumluluğu altında olan bölgede ciddi bir olay görülmedi. Ciddi bir olay veya silahlı bir çatışma yaşanmadı. Fakat kimi olaylar yaşandı ki bunu da bir nevi sistematik krizin içinde değerlendirebiliriz.

Sınırda Ermenistan ve Azerbaycan arasında silahlı çatışma meydana geldi ancak bu bölge Rus barış güçlerinin sorumluluğunda değildi. Bunlar bizleri üçlü format da dahil olmak üzere durumu dikkatlice gözden geçirmeye ve riskleri ne şekilde yöneterek en aza indirmeyi düşünmek konusunda zorluyor. Bizler sizin Rusya Federasyonu’nun üst düzey yetkilerinin ve tabii ki Rus barış güçlerinin rolünü takdir ediyoruz. Gelecek sene buna ilişkin iyi sonuçlar almayı düşünüyoruz.” şeklinde konuştu.

Yorumlar (0)