Afganistan Sözcüsü: “Karzai Havalimanı'nın güvenliğiyle ilgili yanlış yorumlar var”

Afganistan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Gran Hewad, son günlerin gündem konularından biri olan Hamit Karzai Uluslararası Havalimanı'nın güvenliğinin sağlanmasına ilişkin net bir kararın henüz alınmadığını, konuyla ilgili yanlış yorumlar yapıldığını ve gelişmelerin takip edildiğini bildirdi.  

DÜNYA 24.06.2021, 12:54 25.06.2021, 09:36
Afganistan Sözcüsü: “Karzai Havalimanı'nın güvenliğiyle ilgili yanlış yorumlar var”

Afganistan'ın başkenti Kabil'de Hamit Karzai Uluslararası Havalimanı'nın güvenliğini sağlanması hakkında görüşmeler devam ederken Afganistan hükümetinden yeni bir açıklama geldi. 

“Cumhurbaşkanı Erdoğan, Afganistan’da barışı destekliyor”

Afganistan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Gran Hewad tarafından konuya ilişkin yapılan açıklamada, başkent Kabil'de bulunan Hamit Karzai Uluslararası Havalimanı'nın güvenliğinin sağlanması konusunda Türkiye'nin kararlarına yönelik yanlış yorumların yapıldığını dile getirdi. Türkiye ile Afganistan arasında iyi ve derin ilişkilerin olduğunu söyleyen Hewad, “Dostumuz Türkiye'nin Cumhurbaşkanı sayın Erdoğan’ın Hamit Karzai Uluslararası Havalimanı'nın güvenliği konusunda farklı bir ülkenin güçlerinin varlığından bahsettiğine yönelik haberler, yanlış yorumlanmış ve rapor edilmiştir" açıklamasını yaptı.

Hewad, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Afganistan'da kalıcı istikrarı ve barışı destekleyerek, barışçıl ve müzakereyle Afganistan’da siyasi çözüme ulaşmayı üstlendiğini söyledi ve şunları kaydetti: 

"Afganistan’ın Ankara Büyükelçisi ve Türkiye’nin Kabil Büyükelçisi’nin, Türkiye Dışişleri Bakanlığı ile yapılan görüşmelerde sayın Erdoğan'ın dile getirdiği metinden elde edilen verilere göre sayın Cumhurbaşkanının iradesi ve niyeti, Afgan güvenlik güçlerinin ülkeye kalıcı istikrar ve barışın sağlanmasını desteklediğini açık bir biçimde göstermektedir. Türkiye daima barışçıl ve müzakereli bir şekilde Afganistan’da siyasi çözüme ulaşmayı amaçlamıştır. Bu görüşmelerin hedefi; Afganistan'da istikrarı ve barışı sağlamak için Pakistan başta olmak üzere bölgedeki diğer ülkelerin işbirliğini ve desteğini çekmektedir.” 

"Bizim için Türk kuvvetleri çok iyi" 

Barış sürecinin sürdüğü Afganistan'da, yerel halkın açıklamalarında ülkenin güvenliğinin konusu olduğu barış sürecinin ardından Türkiye’nin desteğinin etkili ve önemli olduğuna vurgu yapıldı. Kabil’deki vatandaşlardan İlyas, "Türk kuvvetleri, Afganistan’daki yabancı güçlere bakıldığında bizim için çok daha iyidir. Çünkü yalnızca güvenlik değil, cami ve okullar inşa etmelerinin dışında insani yardımlarını aksatmamıştır" sözlerini kullandı.

Ayrıca Hamit Karzai Uluslararası Havalimanı'nın güvenliğinin sağlanmasına yönelik Türk askeri kuvvetlerinin dışında kimlerin bulunacağı Afganistan toplumunun ilgisini çekeceği, toplum arasında Türkiye dışında farklı bir ülkeye güvenmenin zor olabileceği belirtilmişti. Yerel halk arasında, Havalimanı'nın güvenliğinin sağlanmasına ilişkin Türkiye’nin, Macaristan’ı ve Pakistan’ı yanına alma fikri konuşulmaya başlanmıştı. 

Yorumlar (0)