Afganistan'dan Erdoğan'a çağrı: Sıra sizde!

Afganistan Hac ve Evkaf Bakanı Abdul Hakim Munib, Afganistan halkının Türkiye'nin istiklal mücadelesini desteklediğini hatırlatarak, "Afganistan'a barışın gelmesi için sıra Türkiye'de." dedi.

DÜNYA 19.11.2019, 14:38
Afganistan'dan Erdoğan'a çağrı: Sıra sizde!

Afganistan Hac ve Evkaf Bakanı Abdul Hakim Munib, uluslararası toplum tarafından Afganistan'daki barışa öncelik tanınması gerektiğini ifade etti. 

Türkiye'nin Afganistan'da barış ve istikrarın sağlanması hususunda önemli role sahip olduğunu kaydeden Munib, "Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Afganistan'a barışın gelmesi için komşularımız üstündeki etkisini kullanarak yardımcı olabilir." dedi.

Afganistan halkının Türkiye'nin istiklal mücadelesini desteklediğini anımsatan Munib, Afganistan'a barışın gelmesi için sıranın Türkiye'de olduğunu belirtti. 

"Taliban ilk defa Afgan hükümetiyle görüşecek"

Munib, Taliban ile yapılan barış görüşmelerine işaret ederek, "Taliban ilk kez Afgan hükümetiyle görüşecek. Çin'de yapılması planlanan bu görüşme için dün Afgan heyeti Çin'e gitti." dedi. 

Afganistan'da yıllardır süren iç savaşa rağmen birçok alanda gelişme kaydedildiğini aktaran Munib, özellikle ekonomi ve eğitim alanında büyük ilerleme yaşandığına dikkat çekti. 

Munib, 40 yıldır iç savaşın devam ettiği Afganistan'da halkın seçme ve seçilme hakkına sahip olduğunu ve geçen aylarda gerçekleştirilen cumhurbaşkanlığı seçim sonuçlarının açıklanmasının beklendiğini söyledi. 

Afganistan halkı ve devletinin barışı çok istediğini bildiren Munib, görüşmelerden olumlu sonuç çıkmasını beklediklerini ifade etti. 

"Batı dünyası büyük savaşların temelini oluşturmuştur"

İslam dininin barış dini olduğuna dikkat çeken Munib, Batı ülkelerinin İslam karşıtı söylemleri ve eylemlerinin kabul edilemeyeceğini aktardı. 

Munib, "Dünyada yaşanan büyük savaşlara bakıldığında Batı dünyasının bu savaşların temeli oluşturduğunu görmek mümkün. Bu nedenle İslam dini her zaman barış dini olmuştur." ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)