Afgan kadınları eğitim hakları için 'sessiz protesto' düzenledi

Afganistan'da bir grup kadın, Taliban'ın ülke yönetimini ele geçirmesinin ardından kısıtlanan çalışma ve eğitim haklarını geri almak için 'sessiz protesto' düzenledi.

DÜNYA 19.09.2021, 23:11
Afgan kadınları eğitim hakları için 'sessiz protesto' düzenledi

Başkent Kabil'de Eğitim Bakanlığı'nın karşısında bulunan alışveriş merkezinin girişinde bir araya gelen yaklaşık 15 kadın ağızlarını bantlayarak, ellerindeki dövizlerle sessiz protesto gerçekleştirdi.

Eğitim Bakanlığı'nın cuma günü gerçekleştirdiği açıklamada, okullarda yalnızca erkek öğrencilerin eğitim almasına müsaade edilmesi ve kız öğrencilerin eğitimine değinilmemesi protesto edildi.

Göstericiler, kız öğrencilerin okullarda giydikleri üniformalara atfen siyah elbise ile beyaz başörtüsü giydi.

"İlim talep etmek erkeğe ve kadına farzdır"

Dövizlerde, "Ödevimi ve dersimi alma.", "Dinin tanıdığı eğitim hakkını kadınlardan esirgemeyin.", "Eğitim kapısının kızlara kapatılması, onları kapkaranlık bir cehalete mahkum etmektir.", "İlim talep etmek erkeğe ve kadına farzdır.", "Kadınlar okula gitmeli." ifadeleri yer aldı.

Protestoyu organize eden Farah Mustafavi, eğitim ve çalışma hakları için toplandıklarını belirterek, "Yeni eğitim düzenlemesine göre, kızlar 6. sınıfa dek eğitim alabilecek fakat ötesine geçemeyecek. Ayrıca, kadınların çalışabileceği yerler kapatıldı. Eğitim almak kadınların medeni ve şer-i haklarıdır. Bu hakkı ne Allah ne de İslam bizden aldı." dedi.

Protestoculardan Şekiba Temkin, Taliban yönetimi ile Afganistan genelinde erkek ve kız eğitiminin ayrıldığını söyleyerek, "Taliban, kadınların eğitimine karşı çıkıyor. Bugün sesimizi çıkartmak için Eğitim Bakanlığı'nın önünde bir araya geldik. Eğitim almak, erkek ve kıza farz ise niçin kızların okullara gitmesine müsaade edilmiyor?" sözlerini sarf etti.

Taliban göstericileri dağıttı

Simagül Cemali ise şöyle konuştu:

"Geçmişteki üniversite sınavları kadınların yüksek derece yapabileceğini ortaya koyuyor. Kadınların okula ya da üniversiteye gitme hakkı hiçbir şekilde engellenemez."

Uluslararası camiaya da çağrı yapan Cemali, "Uluslararası toplumun bu hususu yakından takip etmesini istiyoruz. Afgan kadınlarının haklarının çiğnenmesine müsaade etmemeliler." diye konuştu.

Bir başka protestocu Sadiye Kadiri, Afganistan kadınlarının 20 sene evvelki kadınlar olmadığını kaydederek, "Niçin okulların kapısı kızların yüzüne kapatıldı? Erkek ve kadınların eğitim alması farzdır." dedi.

Yaklaşık olarak 20 dakika süren protestonun ardından göstericiler, Taliban güçlerinin uyarısının ardından dağıldı.



















































Yorumlar (0)