ABD’nin boşluğunu Çin doldurmak istiyor: Afganistan’a 30 milyon dolarlık yardım

ABD işgalinin sona erdiği Afganistan'daki durumu lehine çevirme arzusunda olan Çin, 30 milyon doları aşkın Kovid-19 aşıları ve acil insani yardımı Afganistan’a gönderecek. 

DÜNYA 10.09.2021, 11:12 11.09.2021, 17:07
ABD’nin boşluğunu Çin doldurmak istiyor: Afganistan’a 30 milyon dolarlık yardım

ABD ordusunun 20 yıllık işgali sonlandırarak Afganistan'dan ayrılmasının ardından Taliban tekrar sahaya indi. 1 ay gibi kısa bir süre içinde Afganistan’ı ele geçiren Taliban’ın, ülkede tam kontrolü sağlamasının ardından, ABD'nin ve Batılı güçlerin varlığından boşalan Afganistan, Çin'i cezbetmeye başladı.

Çin’den Afganistan’a 30 milyon dolarlık yardım

Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi, Afganistan'a komşu olan ülkelerin dışişleri bakanlarının gerçekleştirdiği çevrim içi bir zirveye katıldı.

Türkmenistan, Özbekistan, Tacikistan, İran ve Pakistanlı mevkidaşlarıyla Afganistan'daki son durumu ele alan Vang, Çin'in 3 milyon Kovid-19 aşısının haricinde 200 milyon yuan değerinde (yaklaşık 31 milyon dolarlık) ilaç, gıda ve kışa hazırlık için ihtiyaç malzemesini Afganistan'a göndereceğini açıkladı.

ABD'nin ani çekilişiyle meydana çıkan problemleri gidermek amacıyla komşu ülkelere iş birliği çağrısında bulunan Bakan Vang, ABD ile müttefiklerinin de Afgan halkına insani ve ekonomik yardım konusunda zorunlu yükümlülüklerini yerine getirmeleri gerektiğini ifade etti. Taliban'ın kurduğu hükümetin "geçici" ve Afganistan’ın geleceğinin belirsizliklerle dolu olduğuna vurgu yapan Bakan Vang, komşu devletlerin Kovid-19 salgınının engellenmesi, gümrük kapılarının açık bırakılması, insani yardımlar, mülteci akınının kontrolü ile terör ve uyuşturucu kaçakçılığıyla mücadeleye ilişkin Afganistan'a destek verilmesi gerektiğini aktardı.

“Pekin, Afganistan’ı tekrar inşa etmede bize yardım edecek”

İtalyan basınına açıklamalarda bulunan Taliban Sözcüsü Mücahid, Çin ile ilişkileri hakkında, "Pekin, Afganistan’ı tekrar inşa etmede bize yardım edecek. Ana partnerimiz olacak. Afganistan’a yatırım yapma ve ülkeyi yeniden inşa konusunda hazır olması nedeniyle Çin, bizim için olağanüstü bir fırsat…”  sözlerini kullanmıştı.

Çin'in "Kuşak Yol" girişimine önem verdiklerine dikkat çeken Mücahid, "Bu proje, antik İpek Yolu'nu tekrar canlandıracak. Öte yandan, Çinliler aracılığıyla tekrar işletilebilecek bakır madenlerimiz mevcut. Son olarak Çin, dünya pazarlarına açılışımızı temsil ediyor." açıklamasını yapmıştı.

Yorumlar (0)