ABD’li Müslümanlardan Biden’ı boykot kararı

ABD’li Müslüman STK’ların Biden’a Filistin olayları karşısında İsrail yanlısı açıklamalarından dolayı tepkiler sürüyor. Son olarak 30’un üzerinde STK Biden’ın bayram kutlamasına katılmama kararı aldı.

DÜNYA 16.05.2021, 09:54
ABD’li Müslümanlardan Biden’ı boykot kararı

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Joe Biden’ın İsrail’in Filistinlilere dair yaptığı saldırıları meşru müdafaa olarak gören açıklamalarının ardından, ülkede bulunan Müslüman örgütlerden peş peşe tepkiler geliyor.

Filistin için Amerikalı Müslümanlar, Amerikan-İslam İlişkileri Konseyi ve Kuzey Amerika İslam Camiası gibi 30’un üzerindeki Müslüman STK ortak bir bildiri yayınladı.

“Biden’ın çevrim içi bayram kutlamasına katılmıyoruz”

Yayınlanan bildiride, Müslüman Sivil Toplum Kuruluşları’nın 16 Mayıs Pazar gününde Biden yönetiminin Müslüman toplum için düzenleyecek oldukları çevrim içi bayram kutlamasına, “İsrail’in Filistinlilere uyguladığı şiddet ve baskı karşısında İsrail yanlısı açıklamalarda bulunmasıyla yetinmesi sebebiyle” katılmamaya ilişkin karar aldıklarını kaydetti.

“İsrail’in suçunu da Filistinlilere yüklemeye çalışıyorlar”

Yapılan açıklamada, “ABD Başkanı Joe Biden, Dışişleri Sözcüsü Ned Price ve Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki Filistinlilerin maruz kaldığı baskıya dair son açıklamalarını suça dahil olmak şeklinde değerlendiriyoruz. İfadeler, içeride ibadet eden Müslümanlara dair saldırıyı ve İsrail’in Mescid-i Aksa’ya olan saldırısını, Şeyh Cerrah Mahallesi’ndeki ve Mescid-i Aksa’daki sürgünleri ve halihazırda yüzlerce kişinin yaşamını kaybetmesine sebep olan Gazze kuşatmasını bütünüyle görmezden gelmekle kalmıyor, aynı zamanda suçu da mağdur Filistinlilere yükleme cesareti gösteriyor.” dedi.

“Amerika Birleşik Devletleri, İsrail’e siyasi ve maddi destek veriyor”

ABD’nin senelik en az 3,8 milyar dolarlık bir bütçeyle Filistin’in yasa dışı şekilde işgaline destek verildiğinin söylendiği açıklamada, “Amerika Birleşik Devletleri hükümeti, koşulsuz maddi desteğin yanında, İsrail’e siyasi bir koruma sağlayıp Filistin söylemini bastırıyor. Birleşmiş Milletler’in ve insan hakları gruplarının Irkçı İsrail rejiminin zulmünü kınamak için eyleme geçmesini engelliyor.” ifadeleri kullanıldı.

“Filistinlilerin yaşamını yitirmesini haklı bulan bir başkanla bayramlaşmayız”

Açıklamada boykot için imza linki de paylaşılarak, “Filistinlilerin hayatını kaybetmesini haklı çıkaran bir başkanla bayram kutlayamayız. Beyaz Saray’ın kutsal bayram kutlamalarımızı Filistin halkı pahasına siyasi bir çıkar için kullanmasına izin vermeyeceğiz. Filistin’deki, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki ve dünyanın dört bir yanındaki Müslümanları Beyaz Saray etkinliğini boykota çağırıyoruz.” şeklinde konuşuldu.

Yorumlar (0)