AB’den doğal gaz hamlesi: Ortak idare ve zorunlu dayanışma önerisi

Rusya’nın gaz kesintilerinin sonrasında zorlu bir sürece giren AB ülkeleri farklı adımlar atmaya devam ediyor. Konu ile ilgili AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, "AB mensubu olan ülkelerin kendi içerisinde gaz hususunda rekabet etmemesi ve enerji arzlarını ortak idare edebilecekleri hukuki bir kapsamın oluşturulmasını öneriyoruz." dedi.

DÜNYA 19.10.2022, 09:43 19.10.2022, 17:08
AB’den doğal gaz hamlesi: Ortak idare ve zorunlu dayanışma önerisi

Rusya ve Ukrayna arasında meydana gelen savaş sürüyorken ekonomik savaş da bütün sertliğiyle devam ediyor. Rusya, Batı ülkelerinin tarafına uyguladığı ekonomik yaptırımlarına cevaben petrol ve gaz hamlesini yapmıştı. Savaş sebebiyle meydana çıkan enerji krizi ile ilgili Avrupa Birliği (AB) Komisyonu da çalışmalara başladı.

“Rekabeti bırakıp birlik olmalıyız”

Avrupa Parlamentosu tarafından düzenlenen Strazburg Genel Kurul görüşmeleri çerçevesinde yarın sunum yapacak olan Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, bu çalışmanın öncesinde bir basın toplantısı gerçekleştirdi. Komisyon tarafından oluşturulan ve AB enerji pazarını rahatlatmayı planladıklarını aktaran Leyen, “Bir kısım öneri oluşturduk. Şu zamanlarda AB mensubu ülkelerin kendi içinde gaz hususunda rekabet etmeyi bir kenara bırakmalı ve enerji arzını ortak idare edebilecekleri hukuki bir kapsam oluşturmayı öneriyoruz." dedi.

“Mecburi dayanışma sistemini önereceğiz”

AB ekonomisinin rahatlaması adına öncelikle bütün mensup ülkelerinin gaz arzının ortak bir çalışma ile idare edilmesi, alımların da bir yarış içerisinde değil koordineli bir konumda yapılmasının talep edileceğini aktaran von der Leyen, "Devamlı olarak paylaşım durumunda olacağız. Elektrik ve gaz hususunda arz sıkıntısı görülmemesi adına komşular arasında dayanışma çalışmasını benimseyeceğiz. Bu hususta acil konularda uygulamaya alınacak halihazırda bir plan bulunmadığı durumlarda getirilecek mecburi dayanışma sistemini teklif ediyoruz." ifadelerini kullandı.

Gelecek sene sıvılaştırılmış gaz çalışmaları başlayacak

Farklı bir önemli çalışmanın ise tasarruf hususunda yapılacağını dile getiren atılacağını von der Leyen, "Enerji fiyatlandırmaları adına da bir öneride bulunacağız. Sıra dışı şekilde fiyat yükselişlerinin durdurulması ve enerji pazarında kontrol sağlanması adına bu sene hatlar üzerinden geliş sağlayan gaz kaynağı yerine önümüzdeki sene için sıvılaştırılmış doğal gaz hakkında çalışmalarımızı oluşturacağız. Tasarruf sağlayarak rezervlerimizin tamamen dolu olmasına önem göstereceğiz." dedi.

Çözüm aramayı sürdürdüklerini ifade eden von der Leyen, "Elektrik bedellerine de doğrudan etki gösteren gaz fiyatını ne şekilde kontrol edeceğimiz hususu önemli bir gündemdir. Çözüm bulmayı sürdürüyoruz ve yakın bir şekilde durumu takip ediyoruz.

Öte yandan yalnızca enerji alanında değil genel şekilde yükselmiş olan enerji bedellerinin ekonomimiz üstünde oluşturduğu etkileri hususunda ne yapacağımıza dikkat etmeliyiz. RePowerEU çerçevesimde hem yenilebilir enerji kaynaklarını çoğaltma hem de Rusya’ya bağımlılığı azaltmak konusunda son derece kararlıyız." dedi.

Yorumlar (0)