ABD’de gündem kürtaj yasağı! Biden kararını açıkladı

Amerika Birleşik Devletleri’nde Cumhuriyetçilerin, ülke genelinde kürtajı yasaklamak için sunduğu yasa tasarısı gündemdeki yerini koruyor. Düzenlenen bir etkinlikte konuya ilişkin açıklamalarda bulunan ABD Başkanı Joe Biden, tasarıyı veto edeceğini açıkladı. 

DÜNYA 19.10.2022, 09:53 19.10.2022, 17:19
ABD’de gündem kürtaj yasağı! Biden kararını açıkladı

Washington’da ‘Ulusal Demokratik Komitesi’ tarafından organize edilen bir etkinlikte konuşan ABD Başkanı Biden, gündemdeki ‘kürtaj yasağı’ tasarısına ilişkin önemli mesajlar verdi. Konuşmasında ağırlıklı olarak söz konusu yasa tasarısından bahseden Biden, sağlık personellerini bir belirsizliğin içine atamayacaklarını vurguladı. 

“Veto edeceğim”

Biden, Yüksek Mahkeme’nin kürtajı anayasal hak olarak tanıyan kararı iptal etmesinden bu yana toplam 16 eyalette kürtajın yasaklandığını hatırlatarak, “Bu konu, uzun bir süredir gündemdeki yerini koruyor. Ancak görüyoruz ki, hemşerilerimizin ve doktorlarımızın akıllarında çok fazla soru işareti var. Bir belirsizliğin hâkim olduğunu görüyoruz. Cumhuriyetçiler bu tasarıyı Kongre’den geçirirse, ben veto edeceğim. Kongre, kürtajı anayasal hak olarak tanımlayacak bir tasarıyı hızlı bir şekilde onaylamalı. Temsilciler Meclisi ve Senato’nun kontrolünü korumak için daha fazla ‘Demokrat’ seçmeliyiz. Eğer bu hedefimize ulaşabilirsek herkese söz veriyorum. Kongreye sunacağım ilk yasa tasarısı, kürtajın anayasal hak olması hususunda olacak” dedi. 

8 Kasım’da ara seçimler yapılacak

Amerika Birleşik Devletleri’nde 8 Kasım Salı günü ara seçimler yapılacak. Seçimlere ilişkin yapılan son anketler, hem Temsilciler Meclisi hem de Senato’da çoğunluğun Cumhuriyetçilere ait olacağını gösteriyor. 

Haziran ayında kürtaj hakkı iptal edilmişti

Amerika Birleşik Devletleri Yüksek Mahkemesi, 24 Haziran’da aldığı kararla, ülke genelinde kürtaj hakkını anayasal olarak garanti altına alan “Roe-Wade” kararını iptal etmişti. 1973 tarihinde hayata geçirilen bu karar, 9 yargıçtan 6’sının oyuyla yürürlükten kaldırılmıştı. Mahkemenin almış olduğu bu kararla ABD’de kürtaj, anayasal hak olmaktan çıkmış oldu. Yaşananların ardından sokaklara dökülen pek çok ABD vatandaşı, eylemler düzenleyerek mahkemeyi protesto etti. Söz konusu karar sağ görüşlü kesimde ise memnuniyetle karşılandı. 

Yorumlar (0)