ABD’den Rusya’ya yeni yaptırım... Sırada kripto para var

Rusya’ya ait olan bir sanal para madencilik şirketini, bir ticari Banka’yı ve bunun yanında birçok firma ile kişiyi ABD Maliye Bakanlığı yaptırım listesine içerisine ekledi.

DÜNYA 21.04.2022, 13:05 21.04.2022, 18:13
ABD’den Rusya’ya yeni yaptırım... Sırada kripto para var

Temsilcilerinin içerisinde bulunduğu Çin olmak üzere Ortadoğu’da ve Asya’da birden fazla bankaya hizmet sağlayan ve devletlerarası yaptırımlardan bankanın bir zarar görmemesi için alternatifler söylediklerini belirten ABD Maliye Bakanlığı, Rus bankası Transkapitalbank’ın ceza listesine girdiğini açıkladı.

Washington yaptığı açıklamalarda, Rus oligark Konstantin Malofeyev’ın yönetiminde olan 40'tan fazla kuruluş ve kişiler için en önemli vazifesinin ‘‘Rusya’ya yapılan yaptırımlardan kurtulmayı kolaylamak’’ olduğunu söylediği firmaların yer aldığı devletlerarası ağı yaptırımların içerisine aldı.

Rus oligark Malofeyev'i ABD uzun bir süredir Kırım'da yaşanan ayrıcalıklı eylemlerin ana para sağlayıcılarından biri olarak suçluyordu. 2014 senesinde Rusya'nın Kırım'a saldırmasıyla beraber e Malofeyev eski Başkan Barack Obama hükümetince yaptırım listesine eklenmişti. ABD Adalet Bakanlığı bu ayın başlarında, Malofeyev’i Ukrayna’nın ele geçirilme isteği sebebiyle Rusya’ya yapılan yaptırımları ihlal ettiğine dair suçlamıştı.

Yaptırımlar büyük şirketlere geliyor

Maliye Bakanlığı, Amerika'nın Sesi'nde (VOA) yapılan habere göre, dünyada yer alan üçüncü büyük kripto para pazarı olduğu belirtilen Rusya'nın kripto para madenciliği alanında çalışma gösteren işletmelere de yaptırımlar olacağını belirtti. Kripto para madenciliği yapan BitRiver'ın ait olan işletme ve merkezi Rusya’daki 10 farklı kuruluşun da yaptırımlardan nasibini alacağı açıklandı.

Bakanlık tarafından verilen ifadelerde Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin'in, ABD'nin herhangi bulunan bir varlığının yaptırımların hükmünü düşürmek için kullanabileceği bir alan haline gelmemesi konusunda azimli olduklarına vurgu yaptı.

Maliye Bakanlığı’nın finans ve terör haber alma görevli bakan yardımcısı Brian Nelson Putin’in gerekçesiz ve zalim savaşına dayanak oluşturdukları için ABD’nin Rusya’ya karşı uyguladığı cezalardan kaçmaya çalışan, kaçmasına sebep olan ve kaçanları hedefi yapacağını belirterek, ‘‘ABD, müttefiklerimiz ve ortaklarımızla beraberlik içerisinde yaptığımız yaptırımların Kremlin’in ele geçirmesine kaynak olma durumunun düşürüldüğünden emin olmak için uğraşmaya devam edecek’’ diyerek sözlerini bitirdi.

Washington’ da bulunan Rusya Büyükelçiliği, hala konuyla alakalı yorum isteğine cevap yollamadı. 24 Şubat’ta başlayan Ukrayna’nın ele geçirilme durumu başlamasından bu zamana Moskova’ya birçok ceza sağladı. Bunlar içerisinde ülkenin Cumhurbaşkanı Vladimir Putin ve Rusya’nın en büyük işlem hacmi olan bankalarına da yapılan yaptırımlar da yer alıyor.

Vize sınırlandırılmaları

İnsan hakları konusunda olabilecek ihlaller için hesap verilebilmesini kolaylaştırmak adına 600’den fazla insana vize sınırlaması yapıldığını ve bu kişilerin ABD'ye seyahatinin de durdurulduğunu söyleyen Dışişleri Bakanı Antony Blinken gerçekleştirdiği açıklamada, ‘‘17 yetkili ve üç Rus görevli insan hakları ihlalleri için Belarus’ta cumhuriyeti yavaşlattıkları suçlamasıyla vize kısıtlamalarına neden oluşturdu. Ukrayna’da yaşanan savaşta toplumlar arası insan hukuku ve insan hakları ihlalleri hakkında hesap verilmesini sağlamak adına her türlü işlemi yapacağız’’ şeklinde bilgi verdi.

Yorumlar (0)