İstanbul’un fethinde şehit düştü, kabri bir otoparkın ortasında kaldı

İstanbul’un fethi sırasında şehit düşen askerin mezarı, İstanbul Fatih’teki bir otelin otoparkının ortasında kaldı. Askerin mezarını gören herkes ise şaşkına döndü. Öte yandan şehidin mezar taşının üzerinde isim bile yazmadığı görüldü.

YAŞAM 21.04.2022, 13:04 22.04.2022, 09:34
İstanbul’un fethinde şehit düştü, kabri bir otoparkın ortasında kaldı

İstanbul’un Fatih ilçesindeki Cankurtaran mevkiinde yer alan bir otelin otoparkında ilgi çekici bir mezar bulunuyor. Üzerinde yalnızca seccade örtülü olan mezar, otoparkın sol tarafında bulunuyor. Dört tarafı duvarlarla çevrili olan bir alanda kalan mezarın taşı ise küçük bir pencereden görünüyor. Üzerinde isim yazmayan mezar taşının, hangi askere ait olduğu ise bilinmiyor. 



“Kimsesiz mezarlar, şehir tarihimiz için çok önemli”

Sanat Tarihçisi Fatih Sarımeşe, isimsiz ve kimsesiz olarak kalmış mezarların aslında İstanbul tarihi için oldukça önemli olduğunu dile getiriyor. İstanbul’un fethinde şehit düşen askerlerin mezarları (Ni’mel-ceyş) hakkında bilgilendirmede bulunan Sarımeşe, şunları dile getiriyor: “Sultan 2. Mehmet döneminde şehir fethedilmek istendiğinde yüz binlerce asker Fatih Sultan Mehmet’in ordusuyla birlikte surlara kadar geldi. Hem deniz hem de kara surlarında çetin çarpışmalar yaşandı. Burada şehit düşen askerlerin bazıları için fethin ardından makam kabirleri oluşturuldu. Burada 41 tane fetih şehidi olduğunu biliyoruz ancak bu gibi kabirlerin kaç tanesi makam kabri kaç tanesinin içinde gerçekten şehit var bunu bilemiyoruz. Bunların makam kabri olma ihtimali var çünkü ülkemizde bu durum çok yaygındır.”



“Osmanlı kaynaklarında Ni’mel-ceyş olarak biliniyorlar”

“Bu mezarlar insanlara anlatılmalıdır. Çünkü hepsinin şehrimizin tarihinde ayrı önemleri var. Mesela şu an otoparktaki mezarın kime ait olduğunu bilemiyoruz. Bu mezarlar kaynaklarda Ni’mel-ceyş olarak geçiyor. Bu mezar 2011 senesinde tescil de edilmiş. Ancak ne yazık ki şu anda bir otel otoparkında kalıyor. Bunlar insanlarımıza aktarılmalı. Hiç değilse nerede bulundukları tespit edilmeli.”

Yorumlar (0)