ABD ve Rusya'nın "İdlib" için Türkçe tweet yarışı!

Rusya ve ABD Büyükelçilikleri'nin Twitter hesaplarından İdlib'de yaşanan gerginliğe ilişkin imalı paylaşımlar yapıldı. Doç. Dr. Ece Baban, büyükelçiliklerin tweet yarışına ilişkin, "Kim daha iyi müttefik? Aslında bununla ilgili verilmek istenen bir mesaj var." değerlendirmesinde bulundu. 

DÜNYA 13.02.2020, 11:21 13.02.2020, 11:26
ABD ve Rusya'nın "İdlib" için Türkçe tweet yarışı!

Rusya ve ABD Büyükelçilikleri'nin tweet yarışı, dün ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey'nin Türkiye ziyareti esnasında başladı. 

ABD'nin Türkiye Büyükelçiliği, resmî Twitter hesabından, İdlib hakkında "#Eyesonİdlib (#Gözlerİdlib'de)" notuyla bir paylaşım yaptı. 

Rusya'nın Türkiye Büyükelçiliği'nin resmî Twitter hesabından ABD Ankara Büyükelçiliği'nin paylaştığı videoya cevap niteliği taşıyan başka bir paylaşım yapıldı.

Rusya Büyükelçiliği'nin Twitter hesabından "Takdiri size bırakıyoruz" notu ile yapılan paylaşımda, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nun rejim güçlerinin İdlib'deki Türk askerine yönelik saldırısına ilişkin yaptığı açıklamada kullandığı ifadelerin bulunduğu bir görsel ile Anadolu Ajansı'nın (AA) "Pentagon'dan YPG/PKK kontrolünde 10 bin kişilik birlik için 'bütçe' talebi" başlığıyla yayınladığı bir habere yer verildi. 

"Dünya kamuoyuna Türkiye üzerinden mesaj vermek istiyorlar"

Doç. Dr. Ece Baban, büyükelçiliklerin tweet yarışına ilişkin, "Kim daha iyi müttefik? Aslında bununla ilgili verilmek istenen bir mesaj var. Türk kamuoyuna verilen mesajların yanı sıra devletlerin dünya kamuoyuna Türkiye üzerinden vermek istedikleri mesajlar da var." değerlendirmesinde bulundu.

"Sorunun masada çözülmesi noktasına gelindi"

Suriye'nin çok karışık bir bölge olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Baban, "Suriye'de artık sahada belli güçler karşı karşıya geldi. Maalesef önemli kayıplar veriliyor. Artık sorunun masada çözülmesi noktasına gelindi. İdlib, Suriye savaşında sembolik ve temsili olarak çok önemli bir konuma sahip. Yapılan bütün açıklamalarda, 'İdlib'deki karışıklık biterse Suriye'deki iç savaş bitecek' gibi bir bakış açısı söz konusu." dedi. 

"Bu mesajların boş olduğunu görüyoruz"

Doç. Dr. Baban, ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey'nin Türkiye ziyareti sırasında Türkçe konuşması ve 'şehitlerimiz' ifadesini kullanmasına ilişkin, Burada Amerika'nın iletişim odaklı savaş stratejisi var. Bu Meksika'dan tutun da Afganistan'a, Irak'a gidene kadar izlediği bir strateji. Burada yapılan aslında algı mühendisliği. Geçmiş yıllarda olmuş olsaydı etkili olabilirdi ama sosyal medyanın hâkim olduğu bir dönemde, insanların farkındalıklarının arttığı bir dönemde bu mesajların boş olduğunu görüyoruz." açıklamasını yaptı.

"ABD'nin önceliği Rusya'nın güç kazanmasını önlemek"

Türkiye'nin hassasiyetinin terör örgütü PYD/PKK olduğunu ancak ABD'nin tavrının da açık olduğunu kaydeden Doç. Dr. Baban, Amerika ile bu konuda anlaşamıyoruz. Konu Suriye ve Rusya olduğunda ABD'nin önceliğinin Türkiye değil, Rusya'nın güç kazanmasının önlenmesi olduğunu görüyoruz. Rusya ile Türkiye arasındaki ittifakın güçlenmemesi için bu adımları attığını görüyoruz." ifadelerini kullandı.

"Rusya da PYD'yi terör örgütü olarak tanımlamıyor"

Doç. Dr. Baban, Rusya'nın Türkçe tweet atmasına ilişkin, "Rusya'nın paylaştığı Türkçe tweet'e baktığımız zaman, ABD'nin PKK/PYD'ye verdiği desteği gözler önüne seriyor. Rusya bunu böyle paylaştı ancak Rusya PYD'yi terör örgütü olarak tanımlıyor mu? Hayır." diye konuştu.

Yorumlar (0)