ABD tarihinde bir ilk: Rusya'ya karşı dev karar

ABD, son zamanlarda Rusya'nın bölgede askeri eylemlerine ağırlık vermesinin akabinde Arktik bölgesi için tarihinde ilk defa elçi atayacağını duyurdu.

DÜNYA 27.08.2022, 19:16
ABD tarihinde bir ilk: Rusya'ya karşı dev karar

ABD (Amerika Birleşik Devletleri) Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Vedant Patel, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Rusya'nın son zamanlarda Arktik bölgesinde askeri hareketliliğinin artış gösterdiğine dikkati çekti.

Patel, ülke tarihinde ilk defa bahse konu bölgeye elçi atanacağını kaydederek, "Atanacak olan büyükelçi diğer yedi Arktik ülkesi olan Rusya, İsveç, Norveç, İzlanda, Finlandiya, Danimarka ve Kanada'nın yası sıra yerli halk ve diğer paydaşlarla iletişim içerisinde olacak." diye konuştu. 

Blinken: En yakın sürede belirlenecek

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ise hususa ilişkin olarak gerçekleştirdiği açıklamada, söz konusu bölgedeki sulh ve istikrarın ülkesi için öncelikli ve çok önemli olduğunu ifade etti. 

Blinken, yeni elçiyi en yakın sürede belirleyerek Senato oylamasına sunulacağını dile getirdi.

Bahse konu gelişmenin, Rus ordusunun Kuzey Kutup bölgesinde hareketliliğini artırdığı ve Çin tarafından Arktik araştırma istasyonlarının kurulduğu bir zamana denk gelmesi de dikkatlerden kaçmadı.

Yorumlar (0)